Премина общественото обсъждане, което Община Русе организира във връзка с

...
Премина общественото обсъждане, което Община Русе организира във връзка с
Коментари Харесай

Общината планира сключването на ЕСКО договор за изграждане на енергоспестяващо улично осветление в Русе, Средна кула и Долапите 

Премина публичното разискване, което Община Русе провежда по отношение на желанието за подписване на ЕСКО контракт за възобновяване на уличното осветяване в града и кварталите Средна кула и Долапите.

​Той планува създаване на енергийно дейно улично осветяване и система за мониторинг на обща стойност 1 953 179, 44 лева Инвестицията се прави напълно за сметка на изпълнителя, а общината заплаща само при реализиране на контрактуваните икономии на електрическа енергия. 

​В момента годишното ползване на електрическа енергия за улично осветяване на Община Русе е 3 610 281 kw/h, за което тя заплаща 1 900 000 лева с Данък добавена стойност. На база настоящите цени на електрическата енергия ЕСКО договорът планува годишни спестявания от 478 хиляди лева. 

​Важно да се означи, че ЕСКО договорът не е заем или кредитен инструмент, а лизинг, при който Общината първо получава актива, възползва се от неговото богатство и със спестените средства заплаща. Срокът за погашение е 5-годишен, като вноските са на 6-месечие.

​Системата за надзор ще дава информация дали в действителност са реализирани заложените в договoра икономии. В случай, че те не са изпълнени, Общината няма да заплати.

​Планира се общо 4 418 осветителни тела да бъдат сменени по контракта, като по този метод ще бъдат спестени близо 24 % от разноските за електрическа енергия в Русе, 59,88% от тези в Средна кула и 47, 64%  от тези в Долапите.

​В резултат от осъществяване на контракта се чака да бъде усъвършенствана средата за живот на русенци, да се понижат разноските за електрическа енергия и за употреба на осветителните тела.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР