Премиерът в оставка Бойко Борисов ще бъде изслушан от Народното

...
Премиерът в оставка Бойко Борисов ще бъде изслушан от Народното
Коментари Харесай

След почти година Борисов отново ще стъпи в парламента

Премиерът в оставка Бойко Борисов ще бъде изслушан от Народното събрание за Плана за възобновяване. Изслушването му е отпред на дневния ред в утрешното съвещание на Народното събрание. Борисов е привикан след предложение на депутатите от " Изправи се! Мутри вън! ", което беше признато от парламентарните групи на председателски съвет.

Премиерът в оставка и водач на ГЕРБ не е стъпвал в Народното събрание от съвсем една година. За последно той прекрачи прага на Народното събрание в края на април 2020 година в разгара на пандемията от Covid-19, когато депутатите се събраха изключително по искане на опозицията.

Коалицията на Мая Манолова упорства Планът за възобновяване да бъде разискван от Народното събрание и навреме импортиран в европейските институции, както и за неотложно издание на самия документ. Това разгласи самата Манолова при откриването на първата сесия на 45-то Народно заседание.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Част от аргументите, заради които ГЕРБ не внася Плана за устой...

" Ще настояваме за обнародването на третия вид за План за възобновяване и резистентност, тъй като не е редно въпросът за даването на над 20 милиарда лв. да бъде загадка, да бъде забулено в тайнственост, да отлежават досиетата в нечии чекмеджета ", съобщи Манолова пред публицисти в коридорите. В последна сметка, в България ще влязат близо 60 милиарда лв. и методът, по който те ще бъдат изхарчени, би трябвало да е явен за българския народ, безапелационна е тя.



" Ние, " Изправи се! Мутри вън! ", сме гаранция за това, че парите ще стигнат до всяко българско домакинство и до всяка българска компания, че пропуснатите браншове туризъм и превоз ще бъдат включени, че вместо пари за стиропор и раздуване на администрация, ще има пари за нововъведения, които да стигнат до компаниите, които да дадат опция за тяхното софтуерно преоборудване, за нововъведения, цифровизация и за стопанска система с висока добавена стойност ", съобщи Манолова, която е и ръководител на парламентарната група на обединението.

Колежката ѝ Мария Капон, народен представител от ИСМВ, назова бойкот това, което вършат с Плана за възобновяване Томислав Дончев и държавното управление на ГЕРБ. Според нея последните корекции на документа са малко.

" Ние желаеме да забележим тъкмо кои са желаните корекции. И Министерство на околната среда и водите, и Министерство на регионалното развитие, и земеделието са подали по какъв начин тези корекции да бъдат отстранени, само че това, което те създават сега, се назовава бойкот - тъй че българската страна и всички български жители да нямат достъп в най-къс интервал до тези средства ", съобщи Капон.

" Ние желаеме гласност и на корекциите на Европейска комисия с писмата и надлежно - на текстовете, които са направени ", акцентира тя.



Според Мая Манолова, сигурно българските народни представители желаят да чуят какъв е проектът на държавното управление за оползотворяване на десетки милиарди левове, също така те би трябвало да чуят, че ще носят отговорност, в случай че позволен тези витално значими за българските жители и за българската стопанска система пари да не бъдат получени в цялостен размер или да бъдат отсрочени във времето.

Сега българската стопанска система, дребните компании, предприятията, самоосигуряващите се лица, семействата, хората на наемния труд имат потребност от тези пари и те би трябвало да дойдат в България, акцентира тя, недопускайки, предлагането им за чуване по тематиката за Плана да бъде отхвърлено.

" Може би Томислав Дончев си фантазира, че санкционира новоизбраните обединения в българския парламент или вероятно бъдещо ново държавно управление. Не. Той организира наказателна акция против българския народ като саботира Плана за възобновяване и резистентност и ние няма да го позволим ", съобщи още Манолова. Българският парламент е най-високата институция, решението на българския парламент е наложително за държавното управление, без значение дали е в оставка, означи тя.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР