Премиерът Стефан Янев проведе в четвъртък телефонен разговор с колегата

...
Премиерът Стефан Янев проведе в четвъртък телефонен разговор с колегата
Коментари Харесай

Стефан Янев и Зоран Заев поеха отговорността за ефективни преговори

Премиерът Стефан Янев организира в четвъртък телефонен диалог с сътрудника си от Република Северна Македония Зоран Заев. Заев честити на българския министър председател назначението му като длъжностен министър-председател и му пожела ползотворна и сполучлива работа. 

Политическите водачи на двете страни споделиха общата си отговорност да основат среда за разговор и градивни диалози. Двамата министър председатели разискаха тематики от общ двустранен интерес, като подчертаваха върху нуждата от полагане на старания за по-ефективен политически разговор. 

Посланикът в Скопие  Кейт Бърнс разгласи в сряда след среща с премиера Зоран Заев, че Съединени американски щати ценят двустранното си партньорство със Северна Македония и желаят да забележим договаряния за присъединение към Европейския съюз допустимо най-скоро.

“Виждаме позитивен път напред и сме удовлетворени от продължаващите договаряния от страна на България, по този начин и на Северна Македония, за напредване на Скопие към присъединение към Европейски Съюз “, разяснява дипломат Бърнс.

Стигна се до заключението, че политиките на разговор отварят вероятности за нашата страна и целия район, а Съединените американски щати, както беше оповестено, са загрижени за позитивните процеси в района “, сподели министър председателят на срещата, като добави, че “ние сме фокусирани върху позитивното развиване във връзка с идната стъпка в европейската интеграция, както и върху развиването на добросъседските връзки с България. “

В същото време обаче в изявление за  македонския сайт  „ Фокус “  министър председателят Заев съобщи ,  че България нарушава искрено 2-ри член от Договора за другарство и добросъседство сред двете страни. 

„ Договорите са обвързване на двете страни, които ги подписват. По-успешни сме от всяко друго съглашение, реализирано в модерна Европа. Ето, да вземем за пример, на нечии исторически комисии им трябваха 20 години, с цел да стигнат до решение. През първите две години успяхме да се договорим за пет исторически персони и три исторически интервала и да ги означаваме дружно “, съобщи Заев.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР