Премиерът на Япония Шиндзо Абе откри церемония, с която страната

...
Премиерът на Япония Шиндзо Абе откри церемония, с която страната
Коментари Харесай

Япония отбелязва 7-ма годишнина от трагедията във Фукушима и смъртоносното цунами

Премиерът на Япония Шиндзо Абе откри гала, с която страната означи седмата годишнина от смъртоносното земетресение, цунамито и нуклеарното злополучие , което опустоши североизточното крайбрежие, като 18,500 души са починали или изчезнали, оповестява Агенция Франс Прес.

Земетресението с магнитуд 9 по Рихтер удари на 11 март 2011 година и последвалото цунами аргументи големи вреди и лиши живота на хиляди. Цунамито повреди спешното електрозахранване в АЕЦ Фукушима, от което последва срив в реакторите и най-тежкото нуклеарно злополучие след Чернобил през 1986 година

Абе, депутати и членове на фамилии, които са изгубили околните си в бедствието, поклониха глави на гала в Токио. Японски медии също демонстрират жителите на засегнатите региони, които почитат починалите .

" Аз изричам съболезнованията си на тези, които са изгубили обичаните си и другари ", разяснява Абе,

Хизеко Игараши, гражданин на региона обиден от земетресението, разяснява на церемонията, че Япония би трябвало " в никакъв случай да не не помни това, което научихме от бедствието ". Японският император Акихито и императрица Мичико не участваха на церемонията тази година, само че бяха показани от техния наследник принц Акишино и брачната половинка му принцеса Кико.

По данни на държавното управление и повече от 3600 души , множеството от които от Фукушима, са починали от болест и самоубийство, свързани с последствията от нещастието.

 Армията
Армията " нападна " с вода АЕЦ " Фукушима "

Обливането с вода на двата реактора има за цел да се реализира тяхното изстудяване и да се предотврати нуклеарна повреда. Американският държавен секретар разгласи, че Съединени американски щати съществено би трябвало да преразгледат програмата си за развиване на нуклеарната енергетика.

Повече от 73 000 души към момента остават разселени. Правителството анулира заповедите за евакуация на някои региони предходната пролет, като се изключи зоните, които са с високи радиационни равнища. Властите предизвикват евакуираните да се завърнат, само че държавно изследване, оповестено по-рано този месец, демонстрира, че към половината поданици на Нами и Томиока не са склонни да се завърнат.

Около 12 000 души, избягали от домовете си от боязън от радиация, са подали десетки правосъдни каузи против държавното управление и Токийската електрическа компания (TEPCO), операторът на атомната електроцентрала.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР