Премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви, че са необходими повече

...
Премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви, че са необходими повече
Коментари Харесай

Орбан: Унгария подкрепя членството на Финландия и Швеция в НАТО, но опасенията на Турция също трябва да бъдат чути

Премиерът на Унгария Виктор Орбан съобщи, че са нужни повече диалози сред парламентарните групи, преди депутатите да гласоподават ратификацията на кандидатурите на Финландия и Швеция за участие в НАТО, които ще стартират да разискват идната сряда, оповестява.

Говорейки по публичното радио, Орбан сподели, че е помолил депутатите от своята националистическа партия „ Фидес ” да поддържат кандидатурата им, добавяйки обаче, че някои депутати „ не са доста въодушевени “ по отношение на разширението и са поискали спомагателни полемики по въпроса.

Парламентите на всичките 30 членки на НАТО би трябвало да ратифицират всяка кандидатура за участие в алианса. Унгарските законодатели би трябвало да гласоподават по въпроса на 6 март, съгласно дневния ред на Народното събрание, оповестен онлайн.

Орбан добави, че в последна сметка би трябвало да стане ясно, че Унгария поддържа участието на Финландия и Швеция в НАТО, само че сподели, че опасенията на Турция по отношение на влизането на Швеция също би трябвало да бъдат чути, в противоположен случай напъните за разширение може да се провалят.

„ Що се отнася до Турция, те също са наши съдружници и по тази причина би трябвало да чуем гласа им “, сподели Орбан.

Анкара твърди, че Стокхолм е укривал това, което Анкара назовава членове на терористични групи. Турция неотдавна уточни, че ще утвърди единствено Финландия за участие в НАТО, до момента в който Унгария твърди, че е било забавено от вълна от законодателство, належащо за отключване на фондовете на Европейския съюз.

„ Трябва да обърнем внимание на Турция, защото в последна сметка целият развой ще спре. Освен в случай че няма решение на казуса на Турция, експанзията може да се провали. ”

Германският външен министър Аналена Бербок предходната седмица прикани Турция и Унгария да разрешат на Финландия и Швеция да се причислят към НАТО, заявявайки, че чака всички членове на НАТО да ратифицират кандидатурите си за присъединение към отбранителния съюз „ без по-нататъшно закъснение “.

Орбан разяснява още, че някои депутати от ръководещата партия са загрижени по отношение на общата граница на НАТО с Русия, която се простира с над 1000 км (620 мили), като уточни евентуалните геополитически опасности, произлизащи от влизането на Финландия.

Други законодатели се опълчиха на това, което Орбан разказа като Финландия и Швеция, разпространяващи „ откровени неистини “ за здравето на демокрацията и върховенството на закона в Унгария.

Той обаче добави, че Унгария, доминирана от Москва десетилетия преди рухването на комунизма, има „ морално обвързване “ да поддържа кандидатурата на скандинавските страни.

По-рано тази седмица унгарският договарящ по фондовете на Европейския съюз означи по-нататъшно допустимо закъснение на достъпа до милиарди евро пари за възобновяване, като сподели, че изглаждането на оставащите проблеми с Брюксел по отношение на демократичните промени може да продължи до лятото.

Блокът спря всевъзможни заплащания, до момента в който националистическото държавно управление на Будапеща не приложи промени за възстановяване на правосъдната самостоятелност и справяне с корупцията.

„ Аз попадам в лагера на тези, които упорстват за успокоение “, съобщи Орбан.

„ Разбирам, освен това, склонен съм с мнението на парламентарната група, че не всичко е наред. Аз обаче ги помолих в последна сметка да е ясно, че по принцип поддържаме влизането на Швеция и Финландия в НАТО. Преди това обаче ще са нужни съществени полемики. “
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР