Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че е отворен

...
Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че е отворен
Коментари Харесай

Заев в Брюксел: РСМ е изпълнила всичко, чакаме начало на преговори с ЕС

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев съобщи, че е отворен във всеки миг за разискване на двустранни диалози с България, без обаче това да въздейства на влизането на страната му в Европейски Съюз.

Заев довечера по покана на вицепрезидента на Европейската комисия и висш представител на Европейски Съюз по сигурността и външната политика Жозеп Борел ще участва на взаимна работна вечеря с водачите на Западните Балкани в Брюксел за разискване на настоящи проблеми за района в подтекста на напредъка на страните в процеса на присъединение към Европейски Съюз.

В изказване, оповестено малко преди срещата, държавният отдел за връзки с обществеността съобщи, че министър председателят Заев идва с послания към водачите на институциите на Европейски Съюз.

„ Република Северна Македония е изпълнила всички свои отговорности, произлизащи от листата с критерии за започване на окончателния развой на договаряния за присъединение към Европейския съюз. Европейската комисия призна това в своите отчети за напредъка на страната до Европейския съвет и до водачите на страните членки на Европейски Съюз, като доста ясно уточни, че страната има безусловна рекомендация за започване на договаряния ”, сподели министър председателят Заев.

Той добави, че Северна Македония е направила доста, че е изпълнила редица критерии и че в този момент е моментът Европейски Съюз да извърши обещаното към страната без закъснение.

Заев акцентира, че чака решение да се одобри рамката за договаряния и да се организира първата междуправителствена конференция с Европейски Съюз като по този метод да формализира началото на договарянията по време на мандата на португалското председателство на Съюза.

„ Представителите на Европейски Съюз знаят и схващат, че нашата македонска еднаквост и македонският език не са и в никакъв случай няма да бъдат на масата за договаряния. Те знаят и схващат, че това не е било и не би трябвало да бъде на европейската маса за договаряния за участието на Р Северна Македония в Европейски Съюз ", съобщи министър председателят Заев.

Той добави, че Северна Македония е подготвена във всеки миг и има безусловно благосклонност по двустранните въпроси, както се показва в изказването, да беседва с България когато и да е, без да се визира присъединението на страната към Европейския съюз.
„ Ние имаме неразделна позиция с водачите на страните от Западните Балкани ”, сподели министър председателят Заев и то е, че всяко закъснение в процеса на включване на Западните Балкани слага под въпрос многократният ангажимент на Европейски Съюз за разширението му.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР