Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски лично ще разяснява

...
Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски лично ще разяснява
Коментари Харесай

Конституционните промени са в дневния ред на заседанието на парламента на РСМ

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски персонално ще коментира през днешния ден конституционните промени в Комисията по конституционните въпроси, заяви телевизия Сител, представена от Българска телеграфна агенция.

Днес стартира парламентарната процедура по отваряне на конституцията на страната, а Ковачевски ще бъде първият оратор и ще разполага с 30 минути, с цел да изясни нуждата от включването на българите и други нации във висшия закон на страната.

Процедурата стартира без авансово обезпечено болшинство от 2/3 в Народното събрание и позиция срещу промените от страна на ВМРО-ДПМНЕ - най-голямата опозиционна партия в Северна Македония. Парламентарната група въпреки всичко ще взе участие в полемиката на комисията, а през днешния ден следобяд бяха направени последните съгласувания с водача Християн Мицкоски.

Правителството, в съгласуваност с ръководителя на Народното събрание на Република Северна Македония Талат Джафери, който оглавява Комисията по конституционните въпроси, удостовери дневния ред за съвещанието, както и за пленарната сесия, която би трябвало да стартира на 18 август.

Парламентарни източници от болшинството позволяват опцията след привършване на разискването на пленарната сесия, Джафери да съобщи, че сега няма условия за гласоподаване в парламентарната зала и да отсрочи първото гласоподаване за конституционни промени за неустановен период. Това, съгласно представители на държавното управление, ще удължи периода за увещание на нови народни представители. Дневният ред бе доказан отчасти през вчерашния ден и от президента Стево Пендаровски, който заяви, че първото гласоподаване може да се организира чак през септември.

В първата фаза се разисква единствено Инициативата за отваряне на конституцията на Република Северна Македония. Конкретните конституционни промени, както и вероятните промени към тях, са във втората и третата фаза на измененията.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР