Премиерът на Молдова Павел Филип Правителството на Молдова одобри План

...
Премиерът на Молдова Павел Филип Правителството на Молдова одобри План
Коментари Харесай

Правителството на Молдова одобри План за индивидуално партньорство с НАТО


Премиерът на Молдова Павел Филип

Правителството на Молдова утвърди План за самостоятелно партньорство с НАТО до 2019 година Документът планува ограничения за реформиране и модернизиране на бранша за сигурност, развиване на въоръжените сили, битка с новите закани за сигурността и развиване на публичната дипломация, заяви пресслужбата на кабинета, представена от ТАСС.

" Сътрудничеството с НАТО не значи отвод от неутралитета, само че неутралният статут не значи, че страната би трябвало да се изолира. Налага се да откриваме съдействие, с цел да модернизираме националната войска ", съобщи министър председателят Павел Филип.

В проекта се изброяват общи задания за Молдова и алианса, да вземем за пример образуване на политически съвещания по проблемите на сигурността и защитата, повишение на съвместимостта посредством по-нататъшно присъединяване в мироподдържащата задача в Косово, повишение на готовността за изключителни обстановки и ръководство на рецесии.

Регламентира се и отварянето на бюро за взаимозависимост на НАТО в Молдова тази година. Филип подписа съответното съглашение през ноември с генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Документът бе утвърден от Народното събрание през декември и влезе в действие, преди да встъпи в служба новият президент Игор Додон, който остро го разкритикува. При посещаване в Брюксел през февруари той насочи молба към зам.-генералния секретар на НАТО Роуз Готемолър да бъде спазван конституционният неутралитет на страната, като изрази опасения, че активизирането на съдействието с алианса ще направи по-сложен казуса с Приднестровието.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР