Премиерът на Италия Джузепе Конте подаде оставка, съобщи Си Ен

...
Премиерът на Италия Джузепе Конте подаде оставка, съобщи Си Ен
Коментари Харесай

Премиерът на Италия Джузепе Конте подаде оставка

Премиерът на Италия Джузепе Конте подаде оставка, заяви Си Ен Би Си.

Решението бе предстоящо, откакто от три седмици страната е в политическа рецесия поради оттеглянето на партията на някогашния министър-председател Матео Ренци „ Жива Италия “ от ръководещата коалиция. Причината за напускането на партията на Ренци бе спор по отношение на изразходването на средства от възстановителния фонд на Европейски Съюз.

Конте връчи държавната оставка на италианския президент Серджо Матарела, от чиито кабинет обясниха, че Конте е бил помолен да продължи да извършва функционалностите си като длъжностен министър председател, до момента в който текат консултациите с политическите партии. Очаква се самите съвещания да стартират на следващия ден.

Според анализатори оставката на Конте е превантивна мярка, с която да бъде избегната загуба на държавното управление в гласоподаване в Сената по-късно тази седмица.   

Миналата седмица Конте съумя да завоюва избор на доверие както в Камарата на депутатите, по този начин и в Сената на Италия, само че напускането на партията на Ренци остави ръководещата коалиция без болшинство, което усложнява процеса по пробутване на значими закони.

Италианският Серджо Матарела ще би трябвало да реши дали да даде нов мандат на Конте, който да опита да сформира ново държавно управление с поддръжка на болшинството.

„ Изчисленията на Конте са, че в случай че работи рано и избегне унизителна загуба в Сената по-ксъно тази седмица, той ще усили възможностите си да получи нов мандат от Матарела за сформиране на държавно управление “, разяснява Волфанго Пиколи, шеф проучвания в Teneo Intelligence.

Ако не бъде реализирано съглашение за ново съдружно държавно управление, със или без Конте като министър председател, на италианските гласоподаватели може да се наложи да се насочат към урните относително скоро. Конте е измежду участниците в Световния стопански конгрес в Давос, като по стратегия основната му тирада е на следващия ден. На този стадий няма изясненост дали ще настъпи смяна в програмата поради днешния му ход.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР