Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис е изразил категоричния отказ на

...
Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис е изразил категоричния отказ на
Коментари Харесай

Гърция не дава своите С-300 на Украйна

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис е изразил безапелационния отвод на Гърция за опцията за изпращане на съветските зенитно-ракетни системи С-300 в Украйна по време на вечеря в границите на визитата на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън в Атина в понеделник вечерта, заяви в сряда гръцкият вестник " Катимерини ".

Въпросът е бил издигнат по време на вечерята, на която са участвали и Карън Донфрид, помощник-държавен секретар по европейските и евразийските въпроси, заместник-министърът на защитата на Съединени американски щати по въпросите на интернационалната сигурност Селесте Уоландър и посланикът на Съединени американски щати в Атина Джордж Цунис в подтекста на полемиката за по-нататъшното подкрепяне на Украйна с оръжейни системи.

Гръцкият министър председател е подчертал, че за страната му би било невероятно да допусне появяването на пропуск в отбранителната система, без да направи бърза замяна.

Освен политическите си конотации, казусът със С-300 би усложнил нещата, като да вземем за пример да се задейства клаузата, която обвързва всички оръжейни системи с лицензионно съглашение за краен консуматор, което " може да има извънредно пагубни последствия ".

Същевременно Атина е декларирала предпочитание да работи със Съединени американски щати за извеждане от приложимост съветското оръжие. Освен това и двете страни се приготвят за стратегия за необятна подмяна на съветски оръжия с американски.

Гърция е декларирала, че може да способства по разнообразни способи за защитата на Украйна.

От своя страна Блинкън още веднъж благодари на Гърция след 20-минутния си диалог на четири очи с сътрудника си Никос Дендиас и преди 4-ия стратегически разговор за помощта й в Украйна и описа Александруполис като стратегически център, посредством който, наред с други неща могат да се транспортират оръжия, камиони, артилерия за частите на американската войска и съдружниците от НАТО, настоящи в Източна и Северна Европа.

Освен това Блинкън означи направените вложения за надграждане на инфраструктурата на пристанището на Александруполис, добавяйки, че " са направени сходни вложения в други елементи на Гърция, в това число 123 милиона $ в усъвършенствания на инфраструктурата в залива Суда и в Лариса. "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР