Премиерът на Буркина Фасо Аполинер Киелем де Тамбела предложи създаването

...
Премиерът на Буркина Фасо Аполинер Киелем де Тамбела предложи създаването
Коментари Харесай

Буркина Фасо предложи на Мали да направят федерация. Какво общо с това има ЧВК „Вагнер“?

Премиерът на Буркина Фасо Аполинер Киелем де Тамбела предложи основаването на " федерация " сред неговата страна и Мали в миг, когато и двете страни са изправени пред джихадистки офанзиви и ръководени от военни хунти, които желаеха френските бойци да изоставен техните територии, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.
Още по темата
" Можем да формираме гъвкава федерация, която да стане по-силна и да зачита стремежите и на едните и на другите ", сподели Де Тамбела, представен по време на визитата си в Мали във вторник и през вчерашния ден от локални медии.

" Нашите прародители се пробваха да се обединят, като Федерацията на Мали, която за жалост не просъществува дълго. Но те ни демонстрираха пътя ", добави той, имайки поради ефимерен опит за федерация сред Мали, Сенегал, Буркина Фасо и Бенин (1959-1960 г.) по времето на провъзгласяването на независимостта на тези някогашни френски колонии.

Според премиера на Буркина Фасо " това е план, който би трябвало да се опитаме да начертаем през преходния интервал, тъй като в случай че политиците се върнат на власт, това ще бъде мъчно ".

" Мали е огромен производител на памук, наедрял рогат добитък и злато. Буркина Фасо също е производител на памук, наедрял рогат добитък и злато. Заедно производството на памук, злато и добитък в Мали и Буркина Фасо се трансформира в действие ", акцентира той.

" Една от аргументите за визитата ми в Мали е, че както констатирахме, отдавна прекарваме времето си, като гледаме другаде, до момента в който постоянно решенията са тъкмо пред нас ", сподели Де Тамбела и добави, че " същинската гражданска война ", осъществена от Мали след завземането на властта от полковник Асими Гоита през 2020 година, е " въодушевила " новите водачи на Буркина Фасо.

Буркина Фасо, където бяха осъществени два военни преврата през 2022 година, е обхваната от 2015 година насам от спиралата на джихадистко принуждение, което се появи в Мали няколко години по-рано и което се популяризира отвън нейните граници.

Военната хунта, пристигнала на власт след последния държавен прелом от 30 септември 2022 година и водена от капитан Ибрахим Траоре, наскоро изиска от страната да си тръгнат 400-те френски бойци от специфичните сили, участващи в интервенция " Сабя " и основани в Уагадугу. Този сюжет, припомня за събитията в прилежащо Мали, където военната хунта, пристигнала на власт след два преврата през 2020 година и 2021 година, изгони от страната френските бойци, участващи в силите " Бархан ".

Руската диря в Африка се усилва, откакто Франция напуща Буркина Фасо

Оттеглянето на някогашната колониална мощ оставя вакуум, който наемническата група " Вагнер " се стреми да запълни, писа неотдавна организация Блумбърг.

Изтеглянето на френските войски е последният знак за сриващото се въздействие на някогашната колониална мощ в района - развиване, от което Русия драговолно се възползва.

Прекратяването на задачата на Франция в Буркина Фасо с към 400 души личен състав идва 10 месеца след извеждането на нейните войски от прилежащо Мали, където френските сили прекараха съвсем десетилетие, водейки губеща битка против разрастващия се джихадистки протест, който умъртви хиляди хора и разсели милиони, до момента в който се разпространяваше в Сахел. И в двете страни изтеглянето на френските войски се случи в миг, когато държавните водачи ускориха връзките си с Кремъл, който употребява наемниците от ЧВК " Вагнер ", с цел да се утвърди в Централноафриканската република, Либия и Судан.

Франция се стремеше да резервира околните си връзки с Буркина Фасо, само че експлицитното искане на хунтата страната да изтегли войските си пристигна след поредност от все по-враждебни стъпки по отношение на Париж, в това число възбрана на френския ефирен оператор RFI. На фона на размириците Франция съобщи, че ще отзове посланика си в Буркина Фасо, до момента в който търси изясненост от управляващите, и се чака да разгласи метаморфоза на наличието си в региона на сигурността в Африка. Много френски бойци към този момент са преместени в Нигер, който граничи с Мали и Буркина Фасо.

Западните държавни управления от години предизвестяват за опасността от съветски акции за дезинформация в Сахел, ръководени от компании, свързани с създателя на " Вагнер " Евгений Пригожин. " Чрез компании, които експлоатират естествените запаси на Африка, политически сътрудници, които подкопават демократичните участници, подставени компании, представящи се за неправителствени организации, и операции в обществените медии Пригожин популяризира дезинформация, с цел да повлияе на африканската политика в интерес на Русия ", предизвести Държавният департамент на Съединени американски щати през май предходната година.

Отношенията сред Кремъл и политическите водачи в Сахел са станали по-близки, защото Русия от ден на ден се преглежда като ефикасен евентуален сътрудник във войната против джихадистите. По време на изявление за държавната телевизия на 13 януари един публицист сподели на съветския дипломат Алексей Салтиков, че " доста буркинци желаят Русия да бъде главен сътрудник в битката против тероризма ".

" Русия желае поддръжката на всички свои африкански съдружници ", отговори Салтиков. " Стремим се да засилим напъните си в битката за многополюсен свят ".

Франция поддържа голямо въздействие върху политиката, стопанските системи и сигурността на страните в този район през десетилетията, откогато те оповестиха своята самостоятелност от някогашната колониална мощ през 60-те години на ХХ век. Тази история, както и неуспехът на френските войски да спрат разпространяването на екстремистката активност в района, способстваха за възходящото възприятие на неодобрение.

Тази динамичност сътвори опция за ЧВК " Вагнер ", която ръководещата военна хунта в Мали нае през декември 2021 година, с цел да подкрепи напъните ѝ в битката с бунтовниците. Буркина Фасо отхвърля да е направила същото.

Организация на обединените нации упрекна частната военна компания в груби нарушавания на правата на индивида, тъй като дава наемници в подмяна на съветски достъп до златните мини в района.

Присъствието на " Вагнер " провокира и бавното раздробяване на мироопазващите сили на Организация на обединените нации с 13 000 души, които работят в Мали от 2013 година насам. В края на предходната година Германия, Обединеното кралство и Кот д`Ивоар оповестиха, че се изтеглят от задачата, откакто Дания и Швеция взеха същото решение.

Орнела Модеран, теоретичен помощник в холандския институт " Клингендаел " в Бамако, разказва Буркина Фасо като последваща " малийския план ". Ключова стъпка съгласно нея е " изтласкването на неуместните сътрудници - тези, които упорстват за правата на индивида, слагат демократични условия за военната си поддръжка или прекомерно намерено поддържат преходните управляващи ". Двете страни изгониха чиновници на Организация на обединените нации, френски дипломати и най-после - френските военни, като в това време заздравиха връзките си с Русия.

Нито една страна в Сахел не е претърпяла толкоз внезапен срив, колкото Буркина Фасо, която единствено допреди осем години се смяташе за релативно постоянна и туристическа дестинация. Сега големи елементи от територията на страната са отвън контрола на държавното управление, хиляди хора са починали, а към 2 милиона души - или една десета от популацията - са разселени.

Както и в Мали, антифренските настроения се ускориха, а русофилството набъбна с утежняването на обстановката със сигурността. Септемврийският прелом, който докара на власт ръководещата хунта в Буркина Фасо, беше съпроводен от нахлуване против френското посолство и приветстван от поддръжници, развяващи съветски флагове.

Президентът Еманюел Макрон упрекна Москва, че употребява дезинформация, с цел да подклажда антифренски настроения и да преследва " хищническа " тактика в Африка, която обслужва личните ѝ ползи. Но младите бойци, които поеха управлението в Мали и Буркина Фасо, се възползват от богата жилка на неодобрение и възвръщат връзките от епохата на Студената война: В продължение на десетилетия Русия предоставяше образование и оръжия на африканските страни, в това число в Сахел.

Според Муса Мара, който е бил министър-председател при Ибрахим Бубакар Кейта, профренския президент, свален с прелом през 2020 година, проруският уклон в Мали има малко общо с " известността на Русия ". По-скоро, сподели той, " това е израз на непопулярността на Франция ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР