Премиерът Кирил Петков поздрави българския народ по случай 3 март

...
Премиерът Кирил Петков поздрави българския народ по случай 3 март
Коментари Харесай

Петков: Свикнали сме да приемаме свободата като даденост, но наша отговорност е да я пазим


Премиерът Кирил Петков поздрави българския народ по случай 3 март и отбелязването на 144 години от Освобождението на България.

" В многовековната история на България има доста образци за духовно великолепие, подвиг, които ни изпълват с горделивост. Има обаче една дата, която за нас българите е синоним на думата независимост. Това е 3 март 1878 година Преди 144 години българският народ прави решителна крачка към свободата, към възобновяване на държавността, одобряване на България като суверенна страна. Свободата не се добива с еднократен акт. Тя идва дълго мечтана и изстрадана. Тя е резултатът от нескончаем и сложен развой, който стартира с духовното възобновление и битката за църковна самостоятелност. Минава през хайдушките пътеки и незаконните комитети на Левски. Възкръсва от пепелищата на Априлското въстание ", споделя в обръщението си Кирил Петков.

„ Няма власт над оная глава, която е подготвена да се отдели от плещите си в името на свободата и за богатството на цялото човечество “, написа Христо Ботев и начертава пътя на всеотдайност в името на свободата. Свободата е най-ценното право на индивида. Свикнали сме да я одобряваме за даденост, само че в дни като днешния е редно да си дадем сметка, че без нея нищо друго няма стойност. Наша отговорност е да я пазим и отстояваме всеки ден ", декларира министър председателят.

" Свободата не идва безплатно. Тя идва с кръвта на априлци, с безстрашието на опълченци, с вярата на батачани, със саможертвата на хилядите починали воини - руснаци, украинци, литовци, белоруси, финландци, поляци, румънци. На този ден можем единствено да кажем: Благодарим! ", приключва Кирил Петков.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР