Премиерът Кирил Петков, министрите на правосъдието Надежда Йорданова и на

...
Премиерът Кирил Петков, министрите на правосъдието Надежда Йорданова и на
Коментари Харесай

Христо Христев: Фокусът от обективните проблеми на прокуратурата няма лесно да се отмести

Премиерът Кирил Петков, министрите на правораздаването Надежда Йорданова и на културата Атанас Атанасов, както и основният прокурор Иван Гешев ще бъдат изслушани от мониторинговата група към комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Европейския парламент за обстановката в България.

Има избрана смяна в метода, който основният прокурор и държавното обвиняване следват във връзка с мониторинга. До сегашния стадий бяхме очевидци на по-скоро официално и на моменти високомерно отношение към този развой на политически надзор, който се реализира в границите на Европейския парламент. Това мнение изрази пред БНР Христо Христев,преподавател по право на Европейски Съюз в Юридическия факултет на СУ „ Св. Климент Охридски ".

„ Очевидно в подтекста на новата обстановка в нашата страна и тезите, които повдига за това, че визира независимостта на прокуратурата - съгласно българската конституционна уредба част от правосъдната система, основният прокурор следва, подхваща различен метод във връзка с връзката с мониторинговата група. “

Според Христев няма да е доста елементарно да се приложи новата тактичност и да се отмести фокусът на внимание от обективните проблеми „ в метода на действие на обвиняването в България от години насам “.

„ Дефицитите във действието на върховенството на правото в България с изключение на от злонамерени дейности на едни или други представители на обществената власт, свързани с това по какъв начин си упражняват пълномощията, са и дефицити на метода, по който са уредени основни детайли, определящи върховенството на правото : методът, по който е конституиран Висш съдебен съвет, методът, по който е уредена и действа прокуратурата, уредбата на редица профилирани правоохранителни органи, медиите. “

Преподавателят посочи, че не би трябвало да влизаме „ в наивистичното и извънредно лековерно схващане, че единствено тъй като се е сменило държавното управление, проблемите на правовата страна от единия за другия ден са се решили “.

Имаме дълготраен проблем с това, че представители на обществената власт, в частност системата на вътрешните работи, си разрешават много фриволно да разясняват съответни следствия, уточни Христо Христев в предаването „ Преди всички “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР