Премиерът Кирил Петков изрази тревога, че едно бъдещо служебно правителство

...
Премиерът Кирил Петков изрази тревога, че едно бъдещо служебно правителство
Коментари Харесай

Кирил Петков притеснен, че служебен кабинет може да върне България към Газпром

Премиерът Кирил Петков изрази паника, че едно бъдещо служебно държавно управление може да върне България към " Газпром ". До длъжностен кабинет може да се стигне, в случай че, в случай че не успее да излъчи ново постоянно държавно управление. Кирил Петков се чака да подаде, 27 юни, откакто държавното управление му остана в малцинство след напускането на " ИТН " (ИТН) и предходната седмица.

" Винаги сме били с ясна стратегия и с ясни правила, които следваме. Крайната цел е публичните средства да отиват в помощ на хората, които ги заплащат, а не в шепа хора, които желаят да ги откраднат. Борбата против мафията не е самоцел. Първата стъпка беше да осветлим. Втората - да създадем държавно управление, свободно от подмолни връзки. Успяхме да сме първа политическа мощ, само че не успяхме да сме болшинство, което да ни разреши да работим с самостоятелни съдружни сътрудници . Първоначално не знаехме за зависимостите на Има Такъв Народ ", разяснява Кирил Петков в неделя пред БНР и добави:

" Това, че не сме подготвени да създадем покупко-продажби със задкулисието, ни докара до тази позиция ".

По думите му " на хората не трябват политици, които им приказват по тв приемника, а откъм гърба да ги крадат ".

Петков, чийто политически напредък и този на сътрудника му Асен Василев стартира в първото служебно държавно управление на президента Румен Радев през 2021 година, разяснява сегашните обтегнати взаимоотношенията с президента:

" Последните ми остри реплики по отношение на президента бяха на следната база - когато имаш избор на съмнение и предложение, което пази българския интерес, когато в същия този ден като министър председател извършвам обещанието си да мине през Народното събрание, да застанеш с остра позиция против нас, макар че няма смисъл от това... възприятието беше - " този президент какво мисли в този миг, не вижда ли, че има политическа неустойчивост ". Това беше изненадващо и фрапиращо. Ако някой се е объркал, че можем да сме хора на някого и да изпълняваме нещо срещу волята си, няма по какъв начин да се случи ".

Кирил Петков изрази терзание, че едно бъдещо служебно държавно управление може да върне България към " Газпром ".

" Ние не сме спрели да споделяме на " Газпром " да си извършват отговорностите по контракта. Въпросът не е рубли или не рубли. Въпросът е каква е тактиката на България, в случай че сме подвластни от " Газпром ", а " Газпром " спре подаването ", разясни Петков.

В началото на юни вицепремиерът и финансов министър Асен Василев съобщи, че след приключването на настоящия контракт в края на 2022 година

" Не може, когато някой ти спре газа, макар че си плащаш и си изпълняваш контракта, ти да разчиташ същият този човек, че няма да ти спре газа, когато си в сложна обстановка. Затова моят отговор е подобен, тъй като имаме обезсърчителен сътрудник, потвърдено обезсърчителен ", разясни Василев на 2 юни.

Освобождението от съветския газ пристигна на 27 април, когато в разгара на войната си в Украйна Русия спря едностранно доставките за България (и Полша) заради отхвърли да плащаме в рубли. Българското държавно управление обезпечи различни доставки на полутечен газ от Съединени американски щати, засилва завършването на газовата връзка с Гърция, откъдето да постъпва азерски газ и води диалози с Европейски Съюз за взаимни газови доставки.

Един предстоящ длъжностен кабинет обаче може да реши да възобнови договарянията с " Газпром " за нов дълготраен контракт, с което да ангажира държавните управления през идващите години, в това число с рисковете от нови едностранни спирания.

Няма да има разговор със задкулисието

Коментирайки идните диалози за ново държавно управление в сегашния парламент, Кирил Петков съобщи още веднъж, че до момента в който хора, свързани с корупция и със задкулисие, са на масата за договаряния, Политическа партия няма да води разговор с тях :

" Ако забележим, че нито един народен представител не е подготвен да направи стъпка за поддръжка на нов наш кабинет, няма смисъл от бавене. С Демократична България и с Българска социалистическа партия имаме разговор. Ние не желаеме избори. Но няма да платим цената някой подмолен състезател да продължи да управлява публичните средства ".

" Продължаваме промяната " не има намерение да смени имената на министрите при идващия си опит за държавно управление, сподели още Кирил Петков. Именно такова изискване сложи досегашният съдружен сътрудник Има Такъв Народ. Тошко Йорданов от Има Такъв Народ разгласи по-рано в неделя пред БНР, че партията му може да договаря с Политическа партия, в случай че Кирил Петков не бъде препоръчан за министър-председател.

Петков означи пред кореспонденти, че тематиката към този момент е била обсъждана от Изъплнителния съвет на Политическа партия. По думите му всички са доста обединен тим и " не престават в същия формат ".

Попитан за четиримата министри от Има Такъв Народ, които подадоха оставки по разпореждане на водача им Станислав Трифонов, той посочи, че към момента не желае да приказва за обособени министри, до момента в който сегашният кабинет на малцинството не получи поддръжката на самостоятелни депутати.

Петков очакваше най-малко 12 депутати от Има Такъв Народ да се отметнат от Трифонов, само че до момента това сториха единствено 6. Така кабинетът остана със 116 гласа, а новото болшинство ГЕРБ-ДПС0ИТН- " Възраждане " има 123 гласа, които са му изцяло задоволителни да си излъчи ново държавно управление, само че това надали ще стане.

Ясно декларирахме, че има няколко индивида, с които не бихме влезнали в договаряния - Бойко Борисов, Делян Пеевски и Движение за права и свободи, Костадин Костадинов, както и самия Слави Трифонов ", сподели още Кирил Петков.

Според Петков Тошко Йорданов " не може да направи даже и една стъпка или едно изявление, без разрешението на Слави Трифонов. За страдание и с него няма да можем да приказваме. Но сме подготвени да приказваме с всички други ".

На въпрос дали България изнася оръжия за Украйна, министър председателят съобщи:

" Това, което е предписание до момента българското държавно управление, е доста ясно - ние не сме имали пряк експорт от България за Украйна по никакъв метод . Имаме износ към наши обичайни сътрудници - страни в Европейския съюз . Но подобен пряк трансфер България - Украйна - няма ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР