Премиерът договори евакуация на моряците ни на кораба "Рожен"Петков и

...
Премиерът договори евакуация на моряците ни на кораба "Рожен"Петков и
Коментари Харесай

Кирил Петков каза „да“ на военната помощ за Украйна

Премиерът контракти евакуация на моряците ни на кораба "Рожен "

Петков и Зеленски се договориха - на ниска цена ток от Украйна, възобновяване на Украйна след войната, в което България ще има опция да взе участие със свои компании, пристанището във Варна може да се трансформира в хъб за експорт на земеделска продукция от Украйна, общи поръчки за полутечен газ, които ще понижат цената, ремонт на украинска техника у нас и евакуация на моряците ни на "Рожен ", предава.

Журналистът Стоян Георгиев наблюдава от близко визитата на българския министър председател и съумя да зададе въпрос на украинския президент.

„ Днес в диалог с министър-председателя се инициира тематиката за ремонт на военна техника от страна на България, това е доста значимо за Украйна. Сигурен съм, че сходно съдействие ще е преференциално и за България, и за стопанската система. За нас са значими периодите, тъй като водиме война всекидневно. Украйна е подготвена да доставя България с електрическа сила. Също по този начин се интересуваме от диверсификацията на газа посредством потребление на опциите на трансбалканския газопровод. Украинската страна ще спомага да се реши въпроса с блокирания български транспортен съд “, съобщи Зеленски.

Единствената българска медия, която съумя да зададе въпрос на украинския президент, беше bTV: „ Г-н Зеленски България изрази поддръжка към Украйна, само че нашата страна към момента не е решила да даде военна помощ на вашата страна. Ще бъдем ли обсъждани като другарска страна, в случай че такова решение не бъде взето? Обсъждахте ли с господин Петков съответни оръжия за поддръжка? “.

„ Бях откровен като благодарих на премиера, който в действителност оказва помощ, а не просто желае, не просто дава обещание, а оказва помощ. Някои може да имат хиляди самолети, други да нямат и дадат повече, в сравнение с имат. Смятаме, че България е измежду доброжелателните и другарските страни, които оказват помощ по друг метод и по отношение на кандидатурата за участие на Украйна в Европейски Съюз и по отношение на техниката, която в този момент може да избави човешки живот “, отговори Зеленски на Стоян Георгиев.

Премиерът Кирил Петков сподели, че ще сътрудничим с Украйна и по стопански въпроси.

„ България на драго сърце ще поддържа износа на електрическа енергия от Украйна за България и Балканите. Това ще ни даде невероятна опция за спомагателни доставки на електричество, само че и ще даде свободни капитали за Украйна, които са толкоз нужни в този момент. България с наслада ще трансформира Варна в логистичен хъб за зърно и слънчоглед, с цел да го можем да го използваме за дистрибуция, което не може да се реализира през вашите пристанища. Когато приказваме за енергийна сигурност, България може да бъде от основно значение в поддръжката на Украйна, като употребява трансбалканската линия, по която да доставяме газ от енергийните терминали в Гърция и Турция в Украйна, което ще намали цената и за двете страни “, изясни българският министър-председател.

Кирил Петков се поздрави с президента Володимир Зеленски. По-рано през днешния ден Петков сподели изрично „ да “ на българска военна помощ за Украйна след обиколка в опустошените Буча, Бородянка и Ирпин.

„ Съвсем друго е възприятието, когато застенете пред едни гроб, в който са заровени близо 100 индивида. Това, което ме разтресе, беше, че имаше ракета, която беше блъснала жилищен блок, наподобяващ на „ Младост “ и виждащ сред тухлите на този блок детски играчки, с които едно дете не може да си играе “, съобщи той.

Петков отговори и на президента Румен Радев, който се разгласи против военната помощ за Украйна и сподели, че от визитата на премиера в Киев няма потребност.

„ За президента Радев няма да разясня, вчерашното му изявление беше ненапълно, може би дори недоумение на обстановката. Позорната част е концепцията, че най-добре да не се оказва помощ на Украйна, с цел да свърши този спор по-бързо, т.е. Русия да бъде оставена да победи, с цел да не си махне от главата. Представете си, в случай че някой беше споделил по време на Априлското въстание: „ Ами, най-добре е това въстание доста бързо да свърши, тези хора да нямат опция да се пазят, с цел да има по-бързо мир “, съобщи Петков.

За спрения съветски газ министър председателят съобщи, че страната ни няма да заплаща суровината в рубли.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР