Премиерът Бойко Борисов заяви, че по отношение на сделката за

...
Премиерът Бойко Борисов заяви, че по отношение на сделката за
Коментари Харесай

Борисов за Ф-16: Нищо не е приключило, пазарим се за най-ниска цена

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че във връзка с договорката за изтребителите Ф-16 нищо не е завършило и от българска страна се прави всичко допустимо за договаряне на по-ниска цена.

"Нищо не е завършило. Пазарим се за оптимално понижаване на цената на самолетите, с цел да имаме най-надеждната авиация. Защото, когато имаш огромен клас изтребители, тогава влизаш и в други проекти на НАТО. Примерно, нашата фрегата всички я знаят в НАТО и където има учения, тя е постоянно там “, разяснява Борисов пред публицисти.

Очаква се с придобиването на Ф-16 българската бойна авиация най-сетне да стане съвместима с НАТО и да взе участие допълнително съюзнически учения. България чака да получи от Съединени американски щати до дни проектодоговор за покупката на 8 машини, като упованията на държавното управление е в него да бъде посочена цена от 2.1 милиарда лв., а в последващите договаряния тя да бъде свалена до 2 милиарда лв..

"Има условия – в случай че желаеме да сме в НАТО, 2% от брутния вътрешен артикул би трябвало да влиза за въоръжение. Като искаш да членуваш в НАТО, би трябвало да имаш надеждна система за сигурност. Така че купуваме и се пазарим “, добави министър председателят.

Междувременно министърът на защитата Красимир Каракачанов увери, че до една седмица ще дойде формалното предложение за Ф-16, което публично ще се разяснява със Съединени американски щати. „ Нашият блян е явен – да купим най-хубавият аероплан “, съобщи Каракачанов пред Нова телевизия.

Въпреки че България е поела сходен ангажимент от години, тя продължава да не го извършва. Модернизацията на Военновъздушните сили е най-скъпият боен план, само че финансовият министър Владислав Горанов заяви преди ден, че България може да си разреши да го заплати едновременно. Правителството се надяваше на разсрочено заплащане, само че мъчно може да се контракти преференциална финансова скица. По време на договарянията със Съединени американски щати се обсъждаше вид за държавен заем, само че кабинетът очевидно позволява друго развиване на нещата. Освен самолети държавното управление приготвя и покупката на два патрулни кораби и бронирани машини. Трите плана общо ще излязат над 4 милиарда лв..

Очаква се тази седмица Министерството на защитата да заяви какво е развиването на плана за корабите. Три компании подадоха предложения, само че първичните упования са военното министерство да им даде опция да ги подобрят във финансово отношение, а до дни министерството ще изиска и предложения за бронирани машини.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР