Премиерът Бойко Борисов затяга карантината в държавата по примера на

...
Премиерът Бойко Борисов затяга карантината в държавата по примера на
Коментари Харесай

Тайният план на Борисов - стадото да се имунизира само

Премиерът Бойко Борисов стяга карантината в страната по образеца на другите в Европейски Съюз, само че е песимистичен до каква степен това прави работа. " Вярно, Англия нямаше ограничения като хората – те по различен принцип работят, може да са прави, не им давам оценка аз ", подмятна той апропо след видеоконферентния Европейски съвет на 17 март.

 

Какво го дърпа настрана от общия европейски път?

 

Той се съмнява, че страната има сили да издържи на дълга самоизолация. Едва ли различен знае по-добре какво е нейното положение.

Скептицизмът му се усеща още от деня, когато България записва първите заболели от COVID-19. На 8 март той показа следната картина: " Разполагаме с към 4000 новоплатени теста плюс близо 3000, които имаме. Считаме, че са безусловно задоволителни, тъй като в случай че се стигне до това да се изразходват всичките проби, то към този момент епидемията ще е такава, че не е нужно да се тества. Вече се работи по друга формула ".

Каква е другата формула описа два дни по-късно. " 60-70% от популацията на Европа ще бъде инфектирано с ковид... Вирусът не може да бъде спрян от маските, тъй като е под 1 микрон, и единственият метод за предотвратяване, е съблюдаване на хигиеничните препоръки на лекарите ", изясни той след изключителния Европейски съвет на 10 март.

 

Борисов не е автентичен

 

И други европейски ръководители мислят като него, а той се пробва да се нагоди към тези, чийто престиж ще го пази най-добре, в случай че епидемията излезе от надзор. Най-изявен изразител на скептизизма към фрапантните ограничения е английският министър председател Борис Джонсън. Според него природата е по-мъдра от лекарите и тя ще спре разпространяването на ковид по натурален път, когато задоволително доста хора (60%) го прекарват и основат групов имунитет. Британците назовават това " стаден имунитет ". Тъй като развиването на епидемията ускорява психозата, английското държавно управление вкарва ограничаващи ограничения единствено за някои пластове от популацията - да вземем за пример за най-уязвимите възрастни хора и хронично болните, като приканва тези, които могат да работят отдалечено, да си останат вкъщи. Парадоксално то поставя минимум грижи за децата и младите и не затваря нито учебните заведения, нито университетите. Логиката му е, че те боледуват по-леко, и като си изградят всеобщ имунитет, ще стартират да пазят и другите.

Има и скрита логичност, за която не е комфортно да се приказва. Британската здравна система, която се счита за една от най-лошите в Европа (взета за модел в България), разполага със слаби запаси да поеме доста заболели едновременно - едвам 5000 кревати. За да не се стигне до сериозно претоварване, доста пациенти би трябвало да изкарат заболяването накрак, а това е по силите на по-младите. Борис Джонсън желае да си резервира запаси за посрещане на пика на заболяването, който ще е през лятото или есента.

Имперският лицей в Лондон направи планиран модел на развиването на епидемията, който сподели, че при управляемо разпространяване на епидемията може да се чака, че 250 000 души ще починат от заболяването, а 40 милиона ще бъдат заразни. Числото е прекомерно огромно даже за страна с 66-милионно население и държавното управление се стресна. Затова от тази седмица предлага частични ограничаващи ограничения, които съгласно него могат да сведат смъртността под 20 000. При население, което доживява приблизително до 81 години, това значи, че най-възрастното потомство към този момент е прежалено.

 

Подходът е безсрамен

 

и европейските водачи не смеят по този начин надменно като Борис Джонсън да го поддържат. Но това не им пречи да наблюдават политиката му с любознание и даже скрито да я харесват. Френският президент Еманюел Макрон и немската канцлерка Ангела Меркел също са склонни да мислят, че в последна сметка естествените имунни процеси ще се оправят с заболяването, а не националните им здравни системи, за които знаят, че няма да устоят на голямо натоварване. За разлика от Китай нито една от най-богатите европейски страни не дава обещание да построи профилирана болница за една седмица.

И двамата се изрекоха, че чакат болестта да стигне до 60% от популацията им и какъв брой сърцато ще се борят с нея бяха за избавяне на личния им политичеси облик. Президентът Макрон съобщи на виртуалния Европейски съвет на 17 март, че сме във война, само че два дни по-рано насърчаваше французите да вървят да гласоподават на първия тур на локалните избори, тъй като неговата партия до момента не е овладяла единствено локалната власт. Когато гласоподавателите всеобщо отхвърлиха да гласоподават, отсрочи втория тур чак за 21 юни. Даже им предложи бонус: замрази пенсионната си промяна, с цел да не ги предизвика да излизат на митинги, за които, както се видя от държанието на " жълтите жилетки ", коронавирусът не е спънка.

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен усети, че нагнетяването на напрежение посредством мощни думи като " война " може да има противоположен резултат, и още на другия ден след виртуалния Европейски съвет се дистанцира от Макрон посредством изявление в немския вестник " Билд ". " Лично аз не бих употребила термина " война ", само че разбирам мотивацията на френския президент, тъй като коронавирусът е рисков зложелател ", сподели тя. Борисов обаче хареса думата и същия ден съобщи: " Ние сме във война с незабележим зложелател. Единствената работеща мярка за справяне с разпространяването на ковид е асоциализацията. "

 

Като някогашен служител на реда и човек с богато минало

 

той е имал опция да поддържа връзка с асоциални видове и по тази причина интернационално признатият термин " обществено разграничаване " схваща по метода, с който към този момент е привикнал. Извънредното състояние основава условия за корист с публичния ред на първо място от ръководещите, тъй като могат да протягат ръка на гражданските свободи по свое убеждение. Следващата крачка - военното състояние - е отлична среда за развихряне на въображението на хора с диктаторски пристрастености.

Народът споделя: " Дай му на индивида власт, с цел да го видиш какъв е! " Главният прокурор Иван Гешев толкоз се възхити на военната терминология, че изля искрено мислите си: " Трябва да преминем в режим на съвсем военно състояние. Става въпрос тук, в този момент, незабавно, а не на следващия ден, когато ще е късно ". Борисов се дистанцира от неговия милитаризъм, само че като знаем в каква естетика работят, евентуално ползва тактиката на положителното и неприятното ченге, която нееднократно сме следили. Първата жертва на развинтената им фикция ще бъде остатъчната независимост на словото, която продължава да им пречи да разпрострат своето великолепие. Нищо чудно, че един пребит публицист в изискванията на изключително състояние не ги разстройва изключително доста.

Що се отнася до твърдите ограничения в битката с ковид, единствено една страна ги ползва изцяло ефикасно. Северна Корея е във военно състояние откогато се помни и там няма нито един инфектиран от подлия вирус. Впрочем, имаше един, само че го разстреляха.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР