Премиерът Бойко Борисов възложи на министрите на външните работи и

...
Премиерът Бойко Борисов възложи на министрите на външните работи и
Коментари Харесай

Притеснения на България за правата на малцинствата в Украйна да учат майчин език

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите на външните работи и на образованието и науката да разговорят с украинските си сътрудници и да изразят терзанията на България във връзка новоприетия Закон за образованието, ограничителен правата на малцинствата в Украйна да учат майчиния си език. Темата беше разисквана на днешното съвещание на Министерския съвет по искане на вицепремиера Красимир Каракачанов.


Законът, признат на 5 септември от украинския парламент, би трябвало да влезе в действие след една година и против него към този момент яростно реагираха от Русия и Унгария. Според този закон до 2020 година на роден език ще могат да учат децата до пети клас, само че по-късно и те ще бъдат лишени от тази опция. На днешното държавно съвещание министър председателят е декларирал пред министрите, че ще изиска диалог с президента Порошенко.

" Той беше тук, обществено толкоз доста благодари за поддръжката от България. Но пробвайте първо на равнище министри ", споделя Борисов и добавя, че дружно с другите страни, които са наранени, би трябвало да се направи по този начин, че ползите на малцинствата да бъдат спазвани.

По думите му, България е за образец в това отношение и праволинейно се движи в тази посока.

Бойко Борисов акцентира също, че страната ни по никакъв метод не въздейства политически на тези малцинства и по тази причина съгласно него украинците нямат никакво съображение в това отношение ".

Външният министър Екатерина Захариева разяснява, че дружно с Унгария, Румъния и Гърция, България ще изпрати още през днешния ден писмо до Съвета на Европа и ОССЕ. Тя обаче уточни, че въпреки България да е обезпокоена от закона, от посланика ни в Киев било получено увещание, че той няма да ни засегне.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР