Премиерът Бойко Борисов ревизира в неделя прогнозите на правителството за

Премиерът Бойко Борисов ревизира в неделя прогнозите на правителството за ...

Борисов: През май ще минем колективния имунитет за Covid


Премиерът Бойко Борисов ревизира в неделя прогнозите на правителството за постигане на колективен имунитет на българите срещу коронавируса. Борисов вече смята, че той ще бъде постигнат още през май, вместо през август. Повод за оптимизма му са очаквания за над 3 млн. души, които ще са ваксинирани дотогава. Премиерът изрази притеснения, че България е поръчала 2 млн. доза от ваксината на Johnson & Johnson, а вече за нея имало “неприятни” коментари, визирайки че Европейската агенция по лекарствата обяви, че ще изследва ваксината за връзка с образуването на кръвни съсиреци.

Май, вместо август

“Ние мислехме август месец, но аз съм убеден, че май месец вече ваксинирани над 3 млн. души, с тези, които са оздравели, ще минеме колективния имунитет, за да се махне тази пандемия. Казвам го още веднъж, защото всичко е договорено, да не дойде после някой да си приписва заслуги, че видите ли нещо е направено”,каза Борисов.

Той добави, че от ваксината Johnson & Johnson се очакват в България 2 млн. дози. “Тя не е излезнала на пазара, другата седмица идва, започват и за нея да говорят разни работи - неприятни. С една дума търговската война е в страшна сила”, каза Борисов.

Премиерът заяви още, че хората могат да са спокойни, че имунизацията ще върви с пълна сила и припомни, че с Pfizer са договорени 2.7 милиона дози допълнително да бъдат доставени в България през следващите два месеца.

Източник: mediapool.bg