Премиерът Бойко Борисов обяви преди началото на днешното заседанието на

...
Премиерът Бойко Борисов обяви преди началото на днешното заседанието на
Коментари Харесай

"Шпионският" скандал ми напомня времето на Майкъл Чорни и Денис Ершов, обяви Борисов

Премиерът Бойко Борисов разгласи преди началото на днешното съвещанието на държавното управление, че разразилия се в последните дни шпионски скандал му напомнял времената, " когато съветски олигарси като Майкъл Чорни и Денис Ершов " се опитвали да вършат планове в България. Още с първите си думи по тематиката министър-председателят съобщи, че това е " шпионски в кавички скандал " и добави, че няма никаква роля в този развой.

Вчера основният прокурор Сотир Цацаров разгласи, че ръководителят на съдружие " Русофили " Николай Малинов е упрекнат в шпионаж в интерес на Русия, а съветският жител Леонид Решетников е получил възбрана да влиза в България през идващите 10 години. Според Цацаров Малинов е бил обвързван с организации в Русия. Той цитира две такива - " Двуглав орел " и РИСИ (Руски институт за стратегически изследвания). Двете организации пък са свързани с Решетников. Прокуратурата твърди, че Малинов е изпълнявал задания за тях против възнаграждение. По време на следствието са били арестувани общо осем души, а десетки са били разпитани.

" Когато съветски олигарси се пробват да вършат планове в България, свързани с нашия военнопромишлен комплекс, службите работят по тази тематика дружно с партньорските служби и прокуратурата. Нищо срещу нямаме хората, които харесват Русия ", акцентира Борисов и напомни, че е взел участие в един от съборите на русофили, който по традиция се организира на бент. " Копринка ".

По време на вчерашната конференция зам.-главният прокурор Иван Гешев съобщи, че е открита докладна бележка от Малинов на съветски, която съдържала информация за актуалната геополитическа ориентировка на България и хрумвания по какъв начин да се промени, като е предложили дейности в 5 посоки.

" Нашата геостратегическа ориентировка е подкрепена от всички други партии доста преди ГЕРБ да ги има. Май единствено Вътрешна македонска революционна организация ги е имало тогава. Ние сме приели пътя ЕС-НАТО ", посочи Борисов.

Той съпостави шпионския скандал с времената, когато Майкъл Чорни, Денис Ершов и други предприемачи от съветски генезис бяха изгонени от България като грозящ националната сигурност. Това стана през 2000 година, само че незабавно по-късно Ершов апелира и 4 години по-късно върна правото си да обитава в страната.

" Доколкото разбрах планът е бил същият. Купуване на телевизия, огромен телеком и усилване въздействието в страната ", сподели още Борисов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР