Премиерът Бойко Борисов на днешното правителствено заседание изрази неудовлетворение от

...
Премиерът Бойко Борисов на днешното правителствено заседание изрази неудовлетворение от
Коментари Харесай

Пет години след края на програмата държавата започва свръхпроверки на къщите за гости

Премиерът Бойко Борисов на днешното държавно съвещание изрази незадоволство от неефективността на държавната администрация, която не е открила всички нарушавания при финансирането на къщи за посетители с евросредства.

Министерският съвет е обсъждал тематиката, излязла на дневен ред откакто зам.-министърът на стопанската система Александър Манолев беше махленски, че употребява такава къща като персонален парцел и получи обвиняване от прокуратурата, че е нарушил финансовите ползи на Европейски Съюз. Последва разпореждане на основния прокурор Сотир Цацаров да бъдат тествани всички 746 къщи за посетители, построени по Програмата за развиване на селските региони 2007 - 2013 година Бенефициентите са длъжни да одобряват туристи в продължение на пет години след приемането на евросредствата.

Днес пред членовете на кабинета министър председателят съобщи, че е наредил цялостни инспекции от полицията и Национална агенция за приходите, а министърът на вътрешните работи Младен Маринов, представен от БНР, добави, че ще се ревизират и строителните компании, изграждали въпросните къщи.

" Аз нито съм ходил в жилища, нито в къщи за посетители, нито има по какъв начин да знам. Плащаме, и то положителни заплати на контролни органи, които всичко това е трябвало да открият или към този момент да са завършили конфискацията. Безкомпромисно! " - заявиш министър председателят, се вижда от стенограмата на тази част от държавното съвещание, публикувана от държавната пресслужба.

Има ли отговорни - да се уволняват и да се дават на прокурор незабавно. Безкомпромисно! - повтори Борисов.

От обясненията пред членовете на кабинета на земеделския министър Румен Порожанов, който е някогашен началник на фонд " Земеделие ", виновен за отпущането на еврофинансирането, се схваща, че казусът е прочут от 2016 година, когато инспекция на Европейската комисия е открила, че учител от Пловдивския университет си е построил такава къща за персонално прилагане. Оттогава до момента са тествани над 110 къщи за посетители, или близо 18% и са наложени наказания за над 10 млн. лева за възобновяване, като над 9 млн. са за цялостно възобновяване на дотацията за над 32 къщи. Останалите са финансови корекции за ненапълно осъществяване на бизнес-плана, рапортува Порожанов.

Борисов разяснява, че концепцията за къщите за посетители е добра, само че " за жалост постоянно се намира някой, който да опорочи програмата ".

.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР