Премиерът Бойко Борисов и председателят на ЕП Антонио Таяни обсъдиха

...
Премиерът Бойко Борисов и председателят на ЕП Антонио Таяни обсъдиха
Коментари Харесай

Допуснахме лесно САЩ да излязат от преговорите за  климата, оплака се Борисов

Премиерът Бойко Борисов и ръководителят на Екологичен потенциал Антонио Таяни разискаха отговорностите по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, основни тематики за бъдещето на Европа, както и европейската вероятност и свързаността на страните от Западните Балкани.

"Разговаряхме за проблемите с миграцията, битката с тероризма и икономическият напредък. По всички въпроси имаше единодушие, ние сме подготвени да работим с българското председателство, получихме отговори на всички въпроси. Обсъдихме и стабилността на Близкия изток, взаимоотношенията с Турция и обстановката Балканите, добави той. В Европейски Съюз има страни членки и страни кандидатки, а Балканите е регион, който е приоритет за нас, добави Антонио Таяни на взаимната конференция.

"За Европейски Съюз и за Европейския парламент обстановката на Балканите е приоритет. Ние сме ангажирани за подсилване на връзките и за вероятността на района. През януари идната година ще бъда в Сърбия, Косово и Босна и Херцеговина като сигнал за нашето внимание. В тези срещи приписвам огромно значение на българското председателство, то може да ни е от изгода, тъй като България доста добре познава обстановката в региона. Преди срещата си в Западните Балкани ще се срещна с Бойко Борисов и с българско държавно управление за повече информация, добави Таяни.

Борисов съобщи, че във всеки един миг българското председателство може да отговори на провокациите.

"По време на нашето председателство не си слагаме големи цели нито надскачаме растежа си. Искаме да дадем вероятност не на политическите елити, а на младежите и на народите в този район, сподели Бойко Борисов. Това, което не води до риск за района, е построяването на инфраструктура, освен пътища и пристанища, а и цифровата инфраструктура. Нашата позиция е, че съглашението с Турция за мигрантите би трябвало да продължи да се съблюдава. Колкото и да ни коства, е по-добре тези хора да стоят отвън Европейски Съюз, сподели Борисов. Трябва да засилим външните граници на Европейски Съюз, и водачите на Евросъюза да вземат участие в срещи, където се взема решение бъдещето на Европа. Не става въпрос за присъединението на Турция в Европейски Съюз, а за опазване положителните връзки, тъй като тази стана е член на НАТО и най-големият сътрудник в южния байрак на алианса. Не би трябвало да се бяга от тематиката, а нещата да се изговорят ясно и да се възстановяват връзките, сподели Борисов.

Според него Европейски Съюз би трябвало да играе по-голяма роля в решение на проблемите в света. Европейски Съюз има своя външна политика, би трябвало да приказва с обединен глас като има поради освен източните граници, само че и Африка, сподели Таяни.

"Допуснахме елементарно Съединени американски щати да излязат от договарянията за климата. Много съм взаимен с европейските "зелени " и да върнем Съединени американски щати на масата за договарянията за климатичните промени, добави той. Крайно време е да се намесим за обстановката в Сирия, тъй като тя се разисква от президентите на Русия, Съединени американски щати и Иран, а ние в Европа се караме къде да релокираме сирийците, които ще дойдат в Европа, сподели Борисов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР