Премиерът Бойко Борисов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов заговориха

...
Премиерът Бойко Борисов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов заговориха
Коментари Харесай

Борисов и Каракачанов заговориха за купуването новопроизведени изтребители

Премиерът Бойко Борисов и министърът на защитата Красимир Каракачанов заговориха за пазаруването на новопроизведени изтребители за бойната ни авиация. 

" Единственото ми условие за самолетите е да са нови. Така и по този начин ще се вадят купища пари за тях, най-малко да са нови. Надявам се и в лицето на страните, с които преговаряме, това да стои на тяхното внимание “, отсече Борисов. Красимир Каракачанов пък съобщи, че изключва разновидността за пазаруване на нови американски F-35, които са прекомерно скъпи за бюджета, само че и доставката им няма да стане по-рано от 6-7 години. 

" Един нов аероплан има доста по-дълъг запас, по дълъг живот. Едно е да вземеш аероплан, който има 10-15 години живот, друго е да вземеш аероплан, с който може да работиш 30-40 години. Това е по-разумният вид ", съобщи министърът на защитата.

По думите му най-бързият вид да получим изтребителите е Народното събрание да гласоподава новата рамка, препоръчана от Министерски съвет, заедно с плана за бронираната машина.

" Много неща могат да се договорят, само че първо би трябвало да стартират съответните договаряния. Тогава ще стане ясно с кой най-бързо и най-изгодно може да се договорим. Тук става въпрос за публичния интерес ", сподели още министърът и добави, че точно поради това обществото би трябвало да е доста добре осведомено по въпроса, с цел да няма подозрения за корупция и ангажименти под масата.

" Президентството има, доколкото виждам, предпочитание въпросът по бързо да бъде решен. Ние също желаеме казусът да бъде решен, само че желаеме да бъде решен ясно и без подозрения ", добави Каракачанов. Според него няма разминаване сред институциите по този въпрос, а по-скоро има повече говорене от нужното.

На собствен ред Борисов обвърза пазаруването на нови изтребители с индустриално съдействие, каквото за момента е ясно, че оферират единствено шведите СААБ. 

" Така и по този начин ще се вадят купища пари за тях, най-малко да са нови. Надявам се и в лицето на страните, с които преговаряме, това да стои на тяхното внимание “, уточни той. Борисов отхвърли да съобщи желание за това кой аероплан е по-хубав. 

Към момента в конкуренцията за нови изтребители са класирани шведите СААБ и европейският тръст EADS, който предлага самолетите Eurofighter Typhoon. Засега е ясно само, че шведската компания предлага новопроизведени самолети. Не е ясно каква е офертата за Юрофайтър, като на предишен стадий от конкуренцията за поръчката се загатваше за изтребители втора употреба.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР