Премиерът Бойка Борисов плаши с мъртъв текст от Наказателния кодекс,

...
Премиерът Бойка Борисов плаши с мъртъв текст от Наказателния кодекс,
Коментари Харесай

Борисов и ДАНС плашат с мъртъв текст от НК за карантина

Премиерът Бойка Борисов плаши с мъртъв текст от Наказателния кодекс, обвързван с ковид, сподели инспекция на " Сега ". По време на изключителното държавно съвещание по тематиката в неделя, 8 март, Борисов призоваваше към дисциплинираност и персоналната съвест на жителите, с цел да се спре разпространяването на болестта. Той обаче цитира и страни, в които нарушаването на карантината и основаването на заплаха от заразяване се преследват строго от закона. Шефът на оперативния щаб за COVID-19 и шеф на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски сподели на Борисов, че се пробват да намерят текста от Наказателен кодекс, обвързван с карантината. " Ще помолим Министерството на правораздаването за правна правна помощ, тъй като има текстове в Наказателен кодекс. Нашият помощник от ДАНС в щаба го беше разкрил ", изясни Мутафчийски. " А, няма ДАНС да открият текст да ти навредят. Ами тълкувайте го ", подреди Борисов.

В раздела " Престъпления срещу националното здраве и срещу околната среда " на Наказателен кодекс има член, който гласи, че " който наруши разпоредба, издадена срещу разпространението или появяването на заразителна болест по хората, се санкционира с пробация или с санкция от 100 до триста лв.. Ако действието е осъществено по време на зараза, обвързвана със смъртни случаи, наказването е отнемане от независимост до една година или пробация ". Текстът е в кодекса от 1982 година и е ремонтиран няколко пъти, последната му смяна е в действие от началото на 2005 година

Въпреки че съществува от дълго време обаче, текстът е на практика мъртъв. " Сега " не откри правосъдна процедура по него в правните осведомителни системи. И във Върховния касационен съд също не бяха открити каузи. Освен това, защото карантината за ковид не е разписана в разпоредба, нарушаването й не е закононарушение. Дори и да влезе в разпоредба и прокуратурата да потвърди умисъл делата по този текст от Наказателен кодекс биха завършили с административно наказване - санкция от 1000 до 5000 лева В случая има още един подробност - към момента се приказва за доброволна, а не за наложителна карантина, наложена с предписание на подобаващ орган, тъй че няма въобще правно съображение за санкции.

Как е по света

В Италия , която е най-засегната в Европа, нарушителите на карантината са застрашени с до 3 месеца затвор и санкция от 206 евро за слагане в риск на публичното здраве. В опит да спрат разпространяването на болестта управляващите в Италия постановиха карантина на 16 млн. души, което е една четвърт от популацията. Болните в Италия са 7300, а жертвите към този момент са 366.

Доста по-строги ограничения за нарушение на карантина се плануват в страни, където COVID-19 не е толкоз публикуван. В  Израел , да вземем за пример, в случай че някой, подложен под карантина, напусне дома си, може да получи 7 година затвор. Заразените в страната са 39. Израелската полиция води най-малко осем следствия против жители, които не са спазили рекомендациите на медицинските специалисти да не напущат жилищата си за 14 дни при връщането си от страни с доста заболели. “Прокуратурата работи по случаи, в които се подценяват инструкциите на Министерството на здравето, и по този метод се основава заплаха - поради незнание или целеустремено -  от разпространяването на ковид ", разгласи полицейски чиновник пред локалните медии. 

Градските управляващи в Москва заплашват със затвор до 5 години хората, които не се самоизолират в домовете си за две седмици, откакто са посетили страни, тежко наранени болестта. Контролът се упражнява посредством 100 000 камери, които обгръщат 95% от жилищните здания. В Русия към този момент публично е обявено за 17 инфектирани. 

В Германия нарушаването на домашна карантина може да докара до 2 година затвор или санкция. Здравните управляващи ревизират поставените под карантина, като звънят на пациента у дома и ревизират положението му. Ако никой не отговори на позвъняването, чиновници на ведомството отиват на адреса и при положение, че поставеният под карантина не е там, се алармира полицията. Поставените под карантина би трябвало да не напущат домовете си и оптимално да ограничат контактите си и с най-близките си. Поставените по карантина са длъжни да си мерят температурата по два пъти на ден и да си водят дневник за вероятни признаци за COVID-19, както и да записват хората, с които са общували.

И в Гърция се планува 2 години отнемане от независимост за нарушителите на карантина. 

Властите в Южна Корея , която е втората най-пострадала от болестта страна в Азия след Китай, одобриха особено законодателство в битката с разпространяването на вируса. То предвижда до 1 година отнемане от независимост за нарушителите на карантина и санкция до 8200 $. Здравните управляващи в страната регистрират 7382 заразени, смъртните случаи са над 50. В  Хонконг  се планува 6 месеца затвор за нарушителите на наложена карантина. 

Най-радикални ограничения против нарушителите на карантина поради ковид се подхващат в Северна Корея , въпреки че публично засега там няма регистриран случай на COVID-19. Според южнокорейските медии върховен държавен чиновник в Пхенян е бил разстрелян, след като отишъл да се изкъпе в социална баня, докато бил подложен в изолираност поради служебна визита в Китай. Властите в Северна Корея взеха решение карантината да е един месец вместо 14 дни. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР