Премиерът акад. Николай Денков обяви над 15 мерки срещу агресията

...
Премиерът акад. Николай Денков обяви над 15 мерки срещу агресията
Коментари Харесай

Денков обяви 15 спешни мерки на кабинета срещу насилието


Премиерът акад. Николай Денков разгласи над 15 ограничения против експанзията и насилието. Това стана на конференция в Министерския съвет в наличието на представители на четири министерства - на Вътрешните работи, Правосъдието, Труда и обществената политика и на Образованието и науката.

„ Почти всички ограничения са на равнище Министерски съвет и министерства, изискващи съгласуваност сред институциите. Има и такива, свързани с изменение на законодателството “, разгласи министър-председателят, дефинирайки насилието като " скрита зараза ", която се популяризира в страната от години.

" През последните дни и седмици в медиите се появиха информации за доста тежки случаи на принуждение. Това е било скрита зараза през последните години. Окуражени от поддръжката, която получиха от институциите някои от жертвите, доста хора се осмелиха да опишат за техните проблеми ", продължи Денков.

Формулираните ограничения са по две линии - едната е предварителна защита, а другата - подкрепяне на жертвите. Срокът за тези, които са свързани с активността на Министерски съвет и на съответни министерства е месец.

Ще се превентира експанзията в учебните заведения, детските градини и яслите, както и тази по отношение на възрастните хора. Въвежда се национална стратегия за поддръжка на личностно развиване в учебните заведения. Такава ще има и за децата в детски градини. Ще се финансирани действия, свързани с присъединяване на родителите в просветителния развой.

Жертвите ще бъдат подпомагани с психическа, обществена и юридическа поддръжка.

Академик Денков приказва и за законодателни промени като да вземем за пример прецизиране на текстовете в законодателството, свързани с ранните бракове измежду малолетните деца.

В Министерството на образованието и науката ще има още екипи за медиация на спорове, в които ще бъдат включени педагози, психолози и адвокати, както и ментори за справяне с експанзията. Те ще бъдат ангажирани в над 30 учебни заведения на територията на области с по-голяма централизация на експанзия и ще имат консултативна роля.

Министърът на образованието Галин Цоков акцентира значимостта на психолозите в просветителната система и се ангажира да се търсят за увеличение на техния брой в учебни заведения с нараснала експанзия.

" Трябва да осигурим опция за безвъзмездна психическа помощ за всяко дете и възпитаник. ", сподели още министърът. Според него са нужни ограничения и в посока развиването на прочувствената просветеност на децата.

На децата може да се влияе по-добре посредством образен материал, по тази причина ще се снимат и филми по тематики, свързани с експанзия, които да бъдат показани пред учениците, изясни Цоков. Той даде образец с две продукции на студенти от НАТФИЗ, които към този момент са подготвени.

Министърът обърна внимание и на ролята на доброволчеството и поддръжката сред самите възпитаници, която би трябвало да бъде подтиквана.

Зам.-министърът на труда и обществената политика Мая Василева се ангажира с здравна, психическа и лечебна поддръжка за жертви на принуждение във всяка област в странат. В момента съществуват такива услуги, само че са незадоволителни и неравномерно разпределени.

Предстои да се направи национална карта и да се създаде Национална стратегия за предварителна защита на насилието, в която да са заложени ограничения за експертна поддръжка от психолози на чиновници на Министерство на вътрешните работи при реализиране на първи контакт с жертви на принуждение за попречване на рецесията в нейния първичен стадий.

Сред ограниченията, които показа Министерството на труда и обществената политика, е и повишение потенциала и експертизата на чиновниците от Дирекция за обществено подкрепяне, Министерство на вътрешните работи и обществените услуги се планува да получат спомагателна подготовка и образование, тъй че да се по-ефективни в работата си.

За целата ще се основат 6 експертни екипа с висока подготовка, които да работят в съгласуваност с другите ведомства.

Особено значимо е да се увеличи и публичната осведоменост, тъй че жертвите на принуждение да имат информация къде могат да получат помощ.

Зам.-министърът на вътрешните работи Ивелина Дундакова изясни, че по случаите на домашно принуждение в Министерство на вътрешните работи има основан бранш " Домашно принуждение ", част от Главна дирекция " Национална полиция ". Той реализира методическо управление на всички координатори по линия на домашното принуждение в страната.

Целта на Министерство на вътрешните работи е да бъдат назначени районни координатори в допълнение към сегашните регионални.

Зам.-министърът на правораздаването Емил Дечев също повдигна тематиката за по-високата осведоменост и просвета във връзка с предварителната защита и битката с домашното принуждение.

Предстои да се сътвори Национален съвет за предварителна защита и отбрана от домашно принуждение, чийто ръководител ще бъде заместник-министър ръководител, а негов заместител - министърът на правораздаването, сподели Дечев, визирайки последните ремонти за домашното принуждение, признати от Народното събрание. Ще има и Национална осведомителна система за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение, в която ще се събират данни за всички случаи на принуждение - насилници, жертви и ограничения, които са взети.

На 16 март т.г. по самодейност на Националното бюра за правна помощ е подписан Меморандум сред Министерството на правораздаването, НБПП, Министерство на вътрешните работи и адвокатски препоръки за съдействие и партньорство за навременна отбрана на потърпевшите от домашно принуждение.

В съглашението са се присъединили общо 18 адвокатски съвета от страната. Те разгласяват лист на дежурни юристи, които при сигнал от органите на Министерство на вътрешните работи отиват на място в институцията, където се намира жертвата (РПУ, спешен център, здравно заведение или други институция). Консултациите са безвъзмездни за лицата, попадащи в обсега на Закона за правната помощ (хора с ниски доходи).

В страната работи и Национален телефон за безвъзмездна правна помощ - 070018250.

Той работи от 9,00 ч. до 17,00 ч. и може да се употребява от всеки потърпевш от домашно принуждение.

Министерството на правораздаването тази година е разпределило 340 000 лева по Националната стратегия за предварителна защита и отбрана от домашно принуждение, които ще отидва в 17 неправителствени организации, дейни в региона на предварителната защита и отбрана от домашно принуждение.

Някои от тях имат също имат построени безвъзмездни горещи телефонни линии за сигнали на потърпевши.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР