Премиера: Сюжет за кратък разказ Участват: Радина Кърджилова, Васил Дуев

...
Премиера: Сюжет за кратък разказ Участват: Радина Кърджилова, Васил Дуев
Коментари Харесай

В "Сфумато" живеенето е враг на Живота

Премиера: " Сюжет за къс роман "
Участват: Радина Кърджилова, Васил Дуев и други

Писма, които огромният съветски класик А. П. Чехов е писал до свои приятелки - актриси и писателки, до годениците си, до близки и родственици, както и текстове, адресирани до самия него, за пръв път стават притежание на българските фенове. Тъкмо на такива текстове, както и на фрагменти от пиесите му, се базира ателието " Сюжет за къс роман ". При голям интерес то бе показано неотдавна пред аудитория в Театрална работилница " Сфумато ". Резултат е от триседмично задълбочено нахлуване в поетиката на създателя от страна на повече от петдесет участници - артисти, режисьори и студенти.

На сцената се изявяват одобрени актьори от разнообразни генерации, измежду които Явор Бахаров, Бойко Кръстанов, Радина Кърджилова, Каталин Старейшинска, Христо Петков, Николай Върбанов, Мимоза Базова и други. Избрани са към тридесет " чернови ", в които предмет на проучване са любовта, гибелта и писането в живота и творчеството на Чехов. Както коментира Маргарита Младенова, шеф на работилницата и един от водещите на ателието, то е основано на правилото на ятото - една концепция поражда идната. При това актьорите са не просто реализатори, а самите се явяват създатели на съответните театрални хрумвания. 

Успоредяват се две съществени тематики, първата от които е " Годениците на доктор Чехов ". Девет актриси се превъплъщават надлежно в деветте годеници на писателя, наричани " Антоновки ". Лайтмотивът на втората тематика е имитация на забравения от всички Фирс във финала на последната пиеса на създателя " Вишнева градина ". Когато я написа, туберкулозното му заболяване е към този момент в напреднал етап и, доктор по специалност, Чехов е бил изцяло наясно, че краят му наближава. Това го сродява с цяла върволяк (така се и нижат пред очите ни) от личните му персонажи, предусещащи гибелта като излаз.

Чувство на горест и потиснатост подухва " есенното " сценографско оформление, състоящо се от разхвърляни навсякъде сухи листа, търкалящи се жълти ябълки, клатещ се стол - самобитна въведения към огромното Пътуване. Борейки тегобата да се живее (и по-скоро да се живурка), героят на Явор Бахаров да вземем за пример, болен от инфлуенца и със също по този начин болен татко, в досада чака да види ще се хване ли нещо на въдицата му (докато най-после на кукичката му не се закачва една ябълка). Други пък се прицелват апатично в ябълките по пода вместо в билярдни топки. Трети се наливат с водка. Оригинална е " черновата ", заиграваща се с картината на бащата на импресионизма Едуар Мане " Закуска на тревата ". 

Каквато орис имат огромна част от ателиетата в " Сфумато ", доста е евентуално в бъдеще и " Сюжет за къс роман " да прерасне в театър. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР