Пременопауза, перименопауза и менопауза са трите фази в естествения жизнен

...
Пременопауза, перименопауза и менопауза са трите фази в естествения жизнен
Коментари Харесай

Жените след 40-те. Да поговорим за Пременопауза, перименопауза и менопауза

Пременопауза, перименопауза и менопауза са трите етапи в естествения витален развой на дамите, обвързван с промени в репродуктивната система. Всяка от тези етапи има свои характерни характерности и се демонстрира в разнообразни интервали от живота на дамата.

Пременопауза

Това е началната фаза на процеса, предхождащ менопаузата. Пременопаузата може да стартира в средностатистическата възраст на към 40 години и може да продължи до менопаузата, която нормално настава към 45-55 години.
През този интервал дамата стартира да изпитва промени в репродуктивната система, в това число неправилни месечни цикли, по-силни или по-слаби менструации, промени в структурата на кожата и косата, физически и прочувствени признаци, промени във мокрота на влагалище, мъчителна масталгия (болка в гърдите), смяна в настроението и други.

Перименопауза
Това е преходният интервал преди менопаузата, който може да продължи към 2-8 години преди окончателното преустановяване на менструацията (менопаузата).

Перименопаузата е времето, когато дамата стартира да изпитва по-силни признаци на менопаузата, като горещи талази, нарушена унесеност, нарушен цикъл на менструации и други признаци, свързани с намаляващата функционалност на яйчниците. Този интервал е извънредно самостоятелен и може да се разграничава доста при всяка жена.

Менопауза
Менопаузата е крайната точка, когато дамата стопира да има месечни цикли и минава в постменопаузата (следменопауза) Обикновено се дефинира като неявяване на менструации за интервал от 12 месеца или повече. Този развой нормално настава в средностатистическа възраст от 45 до 55 години.

В следменопаузата дамите не престават да изпитват физически и прочувствени признаци, само че те се стабилизират и понижават с времето.

“Различните етапи на пременопауза, перименопауза и менопауза съставляват естествен и неминуем развой в живота на дамите, който е вследствие на естественото понижаване на репродуктивната функционалност. ”


Симптомите и продължителността на всяка фаза могат да варират доста от жена на жена, само че съществуват разнообразни способи за ръководство на признаците, в това число хормонална терапия и промени в метода на живот.
Важно е да се консултирате с доктор или гинеколог, в случай че изпитвате съществени признаци, свързани с пременопаузата, перименопаузата или менопаузата, с цел да получите съвет и уместно лекуване.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР