Премахват излетия бетон в двора на архитектурния паметник в центъра

...
Премахват излетия бетон в двора на архитектурния паметник в центъра
Коментари Харесай

Къртят бетона в двора на архитектурния паметник в центъра на Варна

Премахват излетия бетон в двора на архитектурния монумент в центъра на Варна, където се готви зимна градина за близко заведение.

Това заяви кметът на Варна Благомир Коцев.

Причината - бетонът в двора на къщата до „ Севастопол “ е излят в нарушаване на нормите.

Проверка на „ Строителен надзор “ откри, че планът следва да е с трамбована пясъчна основа и клинкерни плочи. Резултатът е забележим за всички. Бетонът е в развой на ремонт. Законът ще се съблюдава. Правилата важат за всички, написа кметът във Фейсбук.

Бетонът в двора на 100-годишната къща бе излят в тъмните часове на миналия петък. Последваха бурни реакции в обществените мрежи, откакто въздушни фотоси демонстрираха протичащото се на бул. „ Сливница “ 20.

Имаше реакция и на кмета Благомир Коцев, който се закани, че в понеделник „ Строителен надзор “ ще откри дали е изрядна документите на зимната градина.

По думите му той е спрял бетонирането заради " неразбираемия статут на дворното пространство, който поражда подозрение за законосъобразността на градежа ".

Според отговори на питане, които кметът е получил от Министерството на културата при започване на януари, единствено постройката е архитектурно-строителен монумент на културата, вписан като подобен в НИПК (днес НИНКН) през 1982 година

Става ясно още, че кованата ограда, която беше съборена, не е достоверна. Тя е променяна още през 1994 година, когато е придобила досегашния си тип.

" Това е станало съображение за издаване на позволение от страна на предходната администрация за нейното срутване ", написа Коцев.

По думите му от отговорите на Министерството на културата не излиза наяве дали и дворът не е достоверен и това е повода да бъдат спрени машините.

" Там има издадено позволение за създаване на преместваем обект, систематизиран като „ зимна градина “. Да, постройката е архитектурен монумент и е под опеката на Министерство на културата, само че точно локалната власт в лицето на Община Варна и кметство „ Одесос “ съгласуват с страната актуалните строителни действия през ноември, 2022 година ", написа Коцев.

В отговор на обявата на Коцев предшественикът му Иван Портних написа в обществените мрежи: " Да припомня, че строителна площадка е открита ден след изборите ".

" Да се покаже кой е издал позволение? Изобщо има ли такова и защо е? ", пита някогашният варненски кмет.
Според поставената осведомителна табела разрешителното за слагане на преместваемия обект е в съгласие от Министерството на културата и НИКН през ноември 2022 година, по време на ръководството на администрацията на Портних.

Възложител на дейностите е „ Контраст инвест Варна “ ЕООД. В съвета на шефовете влизат Иван Попов, Теодора Попова и Орлин Попов. Иван Попов е в съвета на шефовете и на " Хепи България " ЕАД и " Хепи " ЕАД, където Орлин Попов е едноличен притежател на капитала.

Започна петиция по отношение на премахването на оградата на знаковата постройка против хотел " Черно море " във Варна и идващото изтичане на бетон в двора. Подписката е инициирана от Николай Маринов.

" Трябва да се подхващат стъпки, които да окуражат вложителя да върне двора в истинския му тип. Като консуматори си резервираме правото да призовем за обществен протест на ресторант Хепи, в случай че продължи погромът над културното завещание на Варна. Времето е да осъзнаем, че историята ни е обща и за нея няма нотариален акт ", гласи текстът към петицията.
Къщата на ул. „ Петко Каравелов “ 1 е вдигната през 1923 година като дом на Григор Андонов Пейчев и брачната половинка му Ана. Григор Пейчев е потомък на остаряло чорбаджийско семейство от Върбица, само че се открива във Варна, където отваря своя адвокатска фирма за импорт на колониални артикули от Африка и Изтока.

След Първата международна война, разпорежда на арх. Стефан Венедикт Попов да му построи нов дом на бул. " Сливница ". Взема заем от банката на братята Шеломо и Мошон Кокашвели, който не съумява да погаси през 1929 година, когато се развихря огромната икономическа рецесия в международен мащаб и адвокатската фирма му изпада в неплатежоспособност. Така в същата година семейство Пейчеви изгубва собствеността над къщата си, споделя краеведът Християн Облаков, който е и създател на книга за творчеството на арх. Венедикт Попов.

След 40-те години на предишния век постройката служи на Българска комунистическа партия. След режима там се обитава Съюз на демократичните сили, а през 1994 година е обещано позволение за преустройването на жилищната постройка в банка.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР