Премахването на специализираното правосъдие не съответства на обществения интерес и

...
Премахването на специализираното правосъдие не съответства на обществения интерес и
Коментари Харесай

ПРОКУРАТУРАТА: Премахването на спецправосъдието не съответства на обществения интерес

Премахването на профилираното правораздаване не подхожда на публичния интерес и на упованията на жителите за ефикасност по делата за корупционни закононарушения и проведена престъпност, само че безспорно би съответствало на ползите на проведената престъпност, се показва в мнение на Прокуратурата на Република България (ПРБ) по отношение на Закона за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт (ЗСВ), импортиран в 47-ото Народно заседание,

" Мотивите, изложени в законопроекта, не съдържат изчерпателен разбор на съответни данни за работата на профилираните съд и прокуратура от началото на 2012 година насам, а доколкото са налице данни, то те са изборно „ извадени “ от подтекста на разнообразни отчети или са изборно съпоставени с данни за други прокуратури. Според вносителите битката с проведената престъпност и с корупцията по високите етажи на властта не е ефикасна и профилираните структури би трябвало да се отстранен. Възниква въпросът - по какъв начин ще бъде осъществено това, има ли опция на профилираното правораздаване и каква е тя, се показва в мнението ", пишат още от държавното обвиняване.

" Съществуването на съд и прокуратура със профилирана подготвеност на територията на цялата страна, само че със седалище в столицата, е потвърдило своята нужда предвид на резултатите по наказателни производства за проведена престъпност и корупционни закононарушения освен на централно равнище, само че и против органите на локална власт и локално самоуправление. Функционирането на централни структури за гонене и наказване на причинители на този тип закононарушения е гаранция за независимо осъществяване на служебните отговорности, отвън всевъзможни „ локални обвързаности “ ", пишат още от прокуратурата.

Според Прокуратура на Република България разрушаването на настоящия сега централизиран модел по делата за проведена престъпност ще окаже директно въздействие върху тяхната успеваемост и ще възвърне от дълго време зарязан модел, потвърдил своята неприспособимост. При него битката с проведената престъпност и с корупцията ще се води там, където са сферите на въздействие на актуалните и бъдещи обвинени или подсъдими, без да има повече географско делене сред мястото на наказателното произвеждане и региона, в който работи проведената незаконна група и без да може да се обезпечи индиферентност на съдиите и правосъдните заседатели.

Вместо развиване на постигнатото и обезпечаване на среда за одобряване на гражданското общество, ще бъдат задоволени ползите на стеснен кръг от лица, „ застрашени “ от профилираното правораздаване. По този метод посредством механизмите на законодателната власт ще бъдат реализирани политически цели и ще се реализира директно политическо въздействие върху работата на самостоятелната правосъдна власт, припомня управлението на прокуратурата.

Прегледът на годишните отчети на Прокуратура на Република България, налични в интернет, и в частност на отчета на Специализираната прокуратура (СП), демонстрира, че с всяка година резултатите на СП се усъвършенстват и като статистика, и като качество на работа. Тази прокуратура заема към този момент основно място в процеса на битката с проведената престъпност, корупцията и тероризма, и според индикаторите за активността й се дефинира като най-ефективната конструкция за наказателно гонене против корупцията по високите етажи на властта, както и по досъдебните производства за тероризъм и за шпионаж. Постигнатото от Специализираната прокуратура е несъизмеримо с достиженията на териториалните прокуратури с обща подготвеност по посочените посоки, което потвърждава изгодата от специализацията и компетентността на национално равнище.

В претекстовете за изменение и допълнение на Закон за съдебната власт не следва да бъде коментирано какви присъди (оправдателни или осъдителни) постановява съдът, какви правни квалификации приема и какви съответни санкции постанова, защото това е неприемлива интервенция в работата на правораздавателните органи. Осъдителните присъди не могат да са самоцел, а тежестта на налаганите санкции не е мерило за успеваемост, се отбелязва в мнението на Прокуратура на Република България.

Приемането на предложенията за закриване на профилираните структури би уязвило съществено ползите на българската страна и поради интернационалното самопризнание за успеваемостта на профилираните съдилища и прокуратури.

Законопроектът планува съществени последствия и за магистратите, защото ще бъдат наранени правата им и един от конституционно обезпечените правила - правилото на несменяемостта, който е директно обвързван с правилото на независимостта и с правната сигурност.

Предвидената процедура за преназначаване безспорно ще докара до пренасяне на част от магистратите без тяхното единодушие. Макар в плана да е планувано преназначаването в различен еднакъв по степен орган на правосъдната власт, правата на магистратите няма да бъдат обезпечени в идентична степен, тъй като няма да може всички да бъдат преназначени съгласно желанията им. Магистратите ще бъдат подложени на асортимент, чужд до сегашния миг в изискванията на правовата ни страна. Предвиденият метод за преназначаване ще се отрази негативно освен на магистратите от профилираните структури, само че и на всички други магистрати, като ще има „ предпазен “ резултат върху работата им в бъдеще, се показва в мнението.

Според Прокуратура на Република България извършеното публично разискване и координиране на законопроекта в прекомерно къс период е в нарушаване на Закона за нормативните актове. Общественият интерес с оглед значимостта на измененията изисква изчерпателен разбор, ангажираност на всички способени органи в обществен спор и съществено изследване на вероятните последствия.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР