Прекрасното цвете коледна звезда принадлежи малката група многогодишни декоративни стайни

...
Прекрасното цвете коледна звезда принадлежи малката група многогодишни декоративни стайни
Коментари Харесай

Коледна звезда - сортове, избор и отглеждане

Прекрасното цвете коледна звезда принадлежи дребната група многогодишни декоративни стайни растения, които цъфтят през зимата, по-точно през празничния декември. В Европа и Америка, където Коледа се смята за най-важния празник то годината, буйният разцвет на хубав шубрак в навечерието на празниците е една от най-големите атракции, на които хората могат да се насладят. Поради извънредно ефектния си външен тип, с блестящо оцветени прицветници, завършени във форма на звезда и времето на разцвет, коледната звезда се смята за знак на католическата Коледа и носи невероятни страсти на своите притежатели. Наричана е още Витлеемска звезда, което я прави знак на вярата и вярата в положителното.
У нас растението  може да бъде закупено в доста от цветарските магазини. Ако и вие желаете да се порадвате на ярката му багра, през днешния ден ще ви разкажем по какъв начин вярно да отглеждате коледната звезда вкъщи, тъй че тя да ви радва с празничния си разцвет година след година.
Малко история Цъфтящата коледна звезда, дружно с иглолистните дървета, е обичайната декорация на стаята и коледната и новогодишна софра. Често се сервира и като превъзходен подарък за обичаните хора.
Какво е това неповторимо цвете? Коледната звезда носи латинското название Poinsettia и е член от рода и фамилията Euphorbia pulcherrima. Родината на това цвете са тропическите елементи на Централна Америка и по-точно южната част на Мексико, където то е намерено за първи път. Отглеждано е от Джоел Робъртс Пойнсет - академик и странник, на чиито умения като посланик са разчитали пет поредни американски президенти при започване на 1800 година Той се увличал от ботаниката и се наяве се възхищавал на хубостта на красивата коледна звезда, която отглеждал в своята персонална оранжерия. Именно в негова чест растението получава и името си.
През 1828 година Коледната звезда е пренесена в Съединени американски щати, където сполучливо стартира да се отглежда в ботанически градини и оранжерии. Няколко години по-късно тя се трансформира в атракция и в Европа, където справедливо получава статута на една от най-свежите украси за Коледа.
Описание В дивата природа най-красивата Euphorbia пораства като дълголетен, вечнозелен шубрак и доближава впечатляващи размери - до три до четири метра височина. Среща се най-вече на горещи, сухи места, където няма непрекъсната влага. Коледната звезда може да очарова всеки със своите тъмнозелени, назъбени листа с яйцевидна елипсовидна форма. Дължината им може да доближи до 10 - 15 см. Цъфтежът е доста автентичен - дребни жълтеникаво-бежови цветчета, които се събират в съцветия под формата на розетки. Преди тях към всяка розетка се образуват прицветници с ярка багра, които се задържат няколко месеца и придават доста първокласен тип на коледната звезда.
Особености на развъждането на коледна звезда в закрити пространства Прибрана вкъщи, коледната звезда не може да доближи внушителните си размери, с които впечатлява в природата. Височината й в саксия рядко надвишава 30 - 40 см. Дължината на прицветниците може да доближи до 10 - 15 см, а ширината им - 6 - 8 см. Диаметърът на дръжката е към 20 - 30 см.
Цветове При дивите типове коледна звезда прицветниците са само обагрени в алено. Извисяващи се над тъмнозелената зеленина, те се смятат за пример на безконечната класика, една от най-вълнуващите и величествени гледки, с които дивата природа може да ни подари. Разбира се, експертите са създали сортове с прицветници и в други нюанси. Често пъти производителите на цветя отглеждат на закрито разнообразни хибриди, при които прицветниците са обагрени в розово, бяло, бордо, жълто, някои даже радват окото с двуцветни или пъстри багри.
Опасна ли е за здравето коледната звезда? Характерно за всички млечни растения е съществуването на млечен сок в техните тъкани. Някои хора го смятат за токсичен, само че това не е правилно. За да се токсини човек, би трябвало да изяде голямо количество от растението, което на процедура е невероятно.
Единственото, което може да смята за някаква опасност е, заплахата от попадане на сок от коледна злезда върху кожата при хора, страдащи от нетърпимост към него. Но даже и те не е нужно да се лишават от удоволствието да отглеждат красивото цвете и могат просто да си поставят защитни ръкавици, когато се постанова да го пресаждат или да правят някакви други операции, с заплаха капки от сока да попадне върху кожата им.
Сортове коледна звезда Съществуват разнообразни типове коледна звезда.  За сортове като Sonora, Olympia, Galaktika, Annette Hegg Dark, Angelica, Barbara Eck Suprem, Goldfeinger, Emperor, Capri, Coco Red, Cortez, Xenia Red, Millennium и Premium Red са типични яркочервените прицветници.
При сорта Winter Rose алените прицветници са изумително увити, което прави тази коледна звезда да наподобява съвсем като роза.
Сортът Champion има ярко червени прицветници, а сортът Red Jester се отличава с тъмни линии по алените си прилистници. Ярко червени прицветници се срещат в сортовете Red Diamond и Svoboda.
При сортовете коледна звезда като Annette Hegg Pink, Da Vinci, Dorothy и Festival Rose прицветниците са розови, при Annette Hegg White, Sonora White, White Star и Cortez White - бели, като особено при сорта Regina те са украсени и със зелени линии.
Избор на коледна звезда За начинаещите е много мъчно да накарат коледната звезда да цъфне, когато я отглеждат на закрито. Ето за какво, в случай че желаете да зарадвате околните си с необикновен подарък на Коледа, обмислете да купите към този момент цъфнало растение или  най-малко такова, което всеки миг ще цъфне.
 А когато празниците отминат, пробвайте да запазите коледната звезда в положително положение, с цел да й се радвате с години.
Как да изберем коледна звезда в магазина? Препоръчителна е покупката на коледна звезда от профилирани цветарски магазини. Направете го най-малко месец преди празниците. Огледайте коледната звезда добре от всички страни.  Тя  следва да е здрава, гладка, свежа, с листа от всичките си страни и да няма изсъхнали, усукани или заболели листа. 
Препоръката на експертите е през студените зимни дни да не се купува коледна звезда от неотопляеми магазини, защото съществува възможност корените да са повредени.
Как да се грижим за коледната звезда след покупката й? Ако сте се сдобили коледна звезда тъкмо преди новогодишните празници, по-добре е да отложите прехвърлянето й в друга саксия за известно време. Саксията въобще не би трябвало да се мести, до момента в който цветето сполучливо се аклиматизира при новите условия. Сложете го първоначално до някой южен прозорец.
Не присаждайте по време на цъфтежа, тъй като има заплаха да изгубите прицветниците. Изчакайте с присаждането до пролетта. Може да започнете леко да я подхранвате с калиеви и фосфатни торове за цъфтящи стайни растения - на всеки две седмици, до момента в който трае цъфтежът. Поливайте напълно спестовно цъфналото растение и му осигурете висока мокрота.
Местоположение и осветяване Коледната звезда обича светлината, само че не и директните слънчеви лъчи. Западен или източен прозорец е добра концепция да я позиционирате. Но не я поставяйте непосредствено на перваза на прозореца, а на подложка наоколо. Пряката слънчева светлина е нездравословна за листата на хубавицата. През топлите летни дни може да изнесете саксията навън, само че на място, предпазено от директни слънчеви лъчи, въздушни течения, дъждове и вятър.
За обикновено осветяване през зимата са й нужни от шест до осем часа дневна светлина. 
Температура Оптималната температура за развъждане на коледната звезда е 20 - 25 градуса.  Ако градусите паднат под 15, растението може да се разболее и да почине. Не забравяйте това, когато отваряте прозореца през зимата, с цел да проветрите помещението.
Влажност Коледната звезда се усеща прелестно при висока мокрота. Трябва да се наблюдават прецизно индикаторите за мокрота както през лятото, когато е горещо на закрито и навън, по този начин и през зимата, когато отоплителните уреди работят интензивно.
 Препоръчително е всекидневно да се овлажнява въздухът към растението с топла вода, като в същото време да се следи капките да не падат непосредствено върху листата, тъй като има риск от появяването на петна.
Докато цветето е неподвижен, от февруари до март, тази операция може да се пропусне, а от април - от момента, в който се появят новите издънки, още веднъж да се възобнови.
Ако желаете да повишите влажността в помещението, сложете саксията в поднос с мокри камъчета или напълнете необятен съд с вода и го оставете наоколо. 
Поливане на коледна звезда Поливането на коледната звезда напролет, лятото и есента би трябвало е постоянно. Използвайте мека, добре утаена вода и стайна температура. Проверете след 20-ина минути по какъв начин е почвата. Ако е останала непотребна вода, изцедете я от саксията. Следващата поливка следва да е чак когато забележите, че горният пласт на почвата е почнал да просъхва.
Но също по този начин не чакайте и почвата да изсъхне напълно, тъй като има заплаха да опадат всички листа. Ако са налични признаци, че листата повяхват сред поливанията, направете изключителна поливка  с минимално количество вода. След това продължете да поливате както нормално.
През лятото е по-добре да поливате коледната звезда по-често, само че още веднъж с мярка. Не би трябвало водата да се задържа дълго в почвата й. През зимата поливайте растението с топла вода - температура да е няколко градуса по-висока от стайната. Ако неглижирате този съвет, вашата коледна звезда може да изхвърли листата си.
Подхранване на коледна звезда Достатъчно е да подхранвате един път на три седмици. Използвайте течни или гранулирани торове за стайни цветя. Така до есента. Точно преди цъфтежа, при започване на есента, започнете да третирате с калиеви и фосфорни соли. По време на и след цъфтежа, до момента в който е неподвижен, коледната звезда няма потребност от поддържане.

Още от ПОЛЕЗНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР