Преките инвестиции в България за периода януари - декември 2023

...
Преките инвестиции в България за периода януари - декември 2023
Коментари Харесай

Чуждестранните инвестиции в България с ръст от 28% за година: кои са най-големите

Преките вложения в България за интервала януари - декември 2023 година са в размер на 3.37 милиарда евро. Отчетен е растеж от 739.4 милиона евро или 28.1% по отношение на същия интервал на миналата година, демонстрират предварителните данни на Българската национална банка (БНБ.

През декември 2023 година потокът е негативен - в размер на 60.1 милиона евро, при позитивен поток от 68.4 милиона евро за декември 2022 година. Нетният поток от вложения на задгранични лица в недвижими парцели е негативен в размер на 13.9 милиона евро (в това число негативен поток от 18.1 милиона евро за Русия), при негативен чист поток от 23.1 милиона евро за януари - декември 2022 година.
 Снимка 569752
Източник:

Най-големите чисти позитивни потоци по директни вложения в България за интервала януари - декември 2023 година:
Швейцария - 821.2 млн. евро Австрия - 376.8 млн. евро Белгия - 335.9 млн. евро  Българинът тегли до 180 хиляди лева заем за жилище: Българска народна банка е подготвена да
Българинът тегли до 180 хиляди лева заем за жилище: Българска народна банка е подготвена да " охлади " ипотечното кредитиране

За какъв брой години се изплаща парцел?

Най-големите чисти негативни потоци:
Израел - 26.9 млн. евро Ирландия - 22 млн. евро
По предварителни данни чистият поток на директните вложения в чужбина за януари - декември 2023 година възлиза на 468.7 милиона евро. Това е 0.5% от Брутният вътрешен продукт, при 532.9 милиона евро или 0.6% от Брутният вътрешен продукт за януари - декември 2022 година.

През декември 2023 година чистият поток е позитивен и възлиза на 7 милиона евро, при позитивна стойност от 15 милиона евро за декември 2022 година.

Кредитите

Както Money.bg писа през януари, българинът тегли до 180 000 лв. заем за жилище, а Българска народна банка е подготвена да " охлади " ипотечното кредитиране.

Централната банка даде поръчка, че е подготвена да затегне контрола си върху комерсиалните банки в страната, на фона на увеличаващата се кредитна интензивност. Това разбрахме от думите на гуверньора Димитър Радев в последния бюлетин на Асоциацията на банките в България.

" Запазващият се мощен напредък на жилищните заеми към края на 2023 година основава условия за повишение на задлъжнялостта на семействата, въпреки и от относително ниско ниво, и за бързо струпване на кредитен риск в салдото на банковата система, което може да наложи използването на спомагателни макропруденциални ограничения от страна на Българска народна банка през 2024 година, като да вземем за пример налагането на редовно равнище на условия към кредитополучателите, които банките да са задължени да ползват при отпущането на заеми за семействата ", споделя шефът на Централната банка.

По думите на Радев този риск може да бъде заздравен и от други евентуални провокации пред банковия бранш през актуалната година, като да вземем за пример закъснение на предстоящото възобновяване на европейската стопанска система и изстудяване на пазара на труда, съчетани с продължаваща релативно висока инфлация, възходяща дългова тежест и по-висок дял на необслужваните заеми.
 Най-високият растеж на задгранични вложения в България от 15 години: Кои са най-щедрите ни търговски сътрудници?
Най-високият растеж на задгранични вложения в България от 15 години: Кои са най-щедрите ни търговски сътрудници?

Въпреки срутва на съветските и израелските инвестиции
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР