Прекарваме повече от една трета от живота си под завивките.

...
Прекарваме повече от една трета от живота си под завивките.
Коментари Харесай

ВАЖНО: Вижте защо да перете често чаршафите!

Прекарваме повече от една трета от живота си под завивките. Какво по-приятно чувство от това, в края на един дълъг ден да заровим глава във възглавницата и да се потопим в света на сънищата?!

Микробиологът от Нюйоркския университет Филип Тиерно обаче предизвестява, че може би концепцията да скочим в леглото не е толкоз добра, в случай че не сме прали скоро чаршафите си, тъй като те най-вероятно към този момент са се трансформирали в „ ботаническа градина “ на бактерии и гъбички.

Във видеото горе вижте няколко забавни обстоятелството за бактериите

Нередовната промяна на чаршафите ни разболява,

споделя Тиерно пред „ Бизнес Инсайдър “. За да се предпазим от невидимата опасност, която ни грози, би трябвало да перем чаршафите си най-малко един път седмично, твърди микробиологът.

Същия съвет дават и създателите на изследване за хигиената в леглото, оповестено в края на ноември в научното списание за алергии „ Journal of Allergy and Clinical Immunology “. След като взима проби от хиляди американски домове, екипът на проучването открива, че в 90 % от тях са налични най-малко три причинителя на алергии.

Когато тези алергени се намират покрай устата и носа на хората, те стартират да кихат и да подсмърчат, без значение дали са алергични или не.

„ Дори и да нямате дадена алергия може да получите алергична реакция “, изяснява Тиерно.

В леглата ни е топло и влажно, по тази причина те изобилстват от микроби

Средно годишно хората създават по 98 литра пот в леглата си. Топлината и влагата, с които даряваме чаршафите си, ги трансформират в една прелестна среда за живот на микробите и гъбичките или както учените биха я нарекли „ идеална гъбична културна среда “.

Само възглавниците ни са дом на най-малко 16 типа гъбички. Освен гъбички и бактерии, в леглата ни попадат и други неща като полен, мъх, пясък, прахуляк, косми от домашните животни, както и фини частици от фекалии.

Всички тези „ съставки “ стартират да оказват въздействие след по-малко от седмица, предизвестява Тиерно и поучава хората да си създадат услуга и да перат спалното си долни дрехи всяка седмица.

„ Ако сте пипнали кучешко изпражнение на улицата, ще поискате да си измиете ръцете. Същото е и в леглото ви. Ако можехте да видите какво има в него, щяхте да си кажете „ Искам ли да дремя в това? “ “, споделя микробиологът.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР