Прекалено честото измиване на ръцете и използването на мокри кърпи

...
Прекалено честото измиване на ръцете и използването на мокри кърпи
Коментари Харесай

Дерматолог алармира за проблеми при честото миене на ръцете

Прекалено честото измиване на ръцете и потреблението на мокри кърпи нарушава защитната бариерата на кожата Това сподели в изявление за Радио " Фокус “ – Варна дерматологът доктор Лили Дикманова. Според нея, една от грешките, които вършат някои хора, е да предположат, че периодическото измиване на ръцете е удобно. По думите на кожния лекар, в действителност това може да направи кожата податлива на възпаления и разнообразни типове алергии.

" По интензивното миене със мощни сапуни и измивни гелове, които са необятно разпространяване и се купуват в магазините, всички те просто нарушават бариерата на кожата. С доста честото измиване се измива този бариерен липиден пласт, който е върху нея и вследствие на това се нарушава нейната пропускливост. Кожата към този момент няма тази бариерна функционалност – отбрана към въздействието на фактори от околната среда, а просто става по суха “, изясни доктор Лили Дикманова.

Тя предложи потреблението на по-щадящи сапуни и гелове за измиване, които не са с прекомерно мощна химична формула. Според експертът, в риск са хората в професионалните посоки, като миячи, камериери, сервитьори и други. По думите й, не липсва риск и за хората, които  работят в офис.

" Други, които употребяват доста постоянно мокри кърпички да почистват офиса си, масите на които работят или компютрите, те също вършат такива дерматити. Хора, които ужасно доста си мият ръцете, във връзка да не се заразят от нещо. Измивните гелове, които са необятно публикувани – има ги в офисите и на всички места. Също по този начин, мокрите кърпички, които се употребяват “, разясни доктор Лили Дикманова.

Дерматологът посъветва при появяването на какъвто и било проблем да се посети лекарски кабинет. По думите й, в такива случаи високата сензитивност на кожата, в резултат на премахването на липидния пласт, може да се лекува с емулиантни кремове и потреблението на медицински сапуни след консултация със експерт.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР