Преговорите за присъединяване между Европейския съюз и Босна и Херцеговина

...
Преговорите за присъединяване между Европейския съюз и Босна и Херцеговина
Коментари Харесай

Хърватия: ЕС ще започне преговори за членство с Босна до края на 2023 г.

Преговорите за присъединение сред Европейския съюз и Босна и Херцеговина са на път да стартират в края на тази година или при започване на 2024 година, съобщи първият посланик на Хърватия.


" Можем да чакаме началото на договарянията за присъединение сред Босна и Херцеговина и Европейски Съюз, в случай че не до края на тази година, което би било най-добре, то сигурно при започване на идната година ", съобщи Гордан Гърлич Радман на годишния стратегически конгрес в Блед, Словения.

Босна и Херцеговина получи статут на страна кандидатка за участие в Европейски Съюз през декември предходната година. Според Гърлич Радман това е мощен сигнал, като добави, че страните от Западните Балкани могат да реализират забележителен прогрес до 2024 година, заяви Анадолската организация.

В понеделник, също в границите на форума, ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел удостовери уговорката на блока за разширение към страните от Западните Балкани до 2030 година, като съобщи, че Европейски Съюз би трябвало да е подготвен за нови членове.

Двудневният конгрес, който се организира в живописната алпийска околност на езерото Блед, е среща на представители на политическите среди, бизнеса и гражданското общество от Централна и Югоизточна Европа.

През 2003 година на срещата на върха на водачите на Европейски Съюз в Солун, Гърция, шестте страни от Западните Балкани бяха избрани като " евентуални претенденти ".

Докато Босна и Херцеговина и Косово към момента се смятат за евентуални претенденти, Черна гора, Сърбия, Албания и Северна Македония получиха статут на държави-кандидатки през годините.

Украйна и Молдова също бяха оповестени за страни-кандидатки през юни 2022 година

Турция подаде молба за участие в Европейски Съюз през 1987 година, а от 1999 година е страна претендент. Преговорите за пълноправно участие започнаха през октомври 2005 година, само че през последните години са в застой заради политическите спънки, издигнати от някои страни. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР