Преговорите [за правителство] пропаднаха поради една проста причина и тя

...
Преговорите [за правителство] пропаднаха поради една проста причина и тя
Коментари Харесай

Политологът Милен Любенов: Отиваме на нови избори, защото ГЕРБ така искаше

Преговорите [за правителство] пропаднаха заради една елементарна причина и тя е, че от ГЕРБ желаеха да отидем на предварителни парламентарни избори. Това ми стана ясно, още когато видях проектокабинета на Мария Габриел, в който имаше седем министри от ГЕРБ, а министъра на защитата Тодор Тагарев го нямаше. Това разяснява в ефира на NOVA NEWS политологът доцент Милен Любенов.

Той добави, че даже Тодор Тагарев да беше останал министър на защитата, щеше да се появи нова пречка, която да стане мотив да се прекратят диалозите сред ГЕРБ и ПП-ДБ.

Вече е ясно, че вървим към нови избори. Оттук-насетне какво ще се случи е доста по-любопитно и хоризонтът след тях, тъй като тези партии още веднъж ще бъдат съперници на изборния терен. След изборите още веднъж ще би трябвало да се търсят съдружни формули, разяснява доцент Любенов.

Политологът позволи, че е допустимо при идващия парламентарен избор да настъпят „ съществени изненади, а губещи да се окажат всички съществени партии.

По думите на Милен Любенов единственият ход пред ПП-ДБ би бил още на следващия ден да върнат мандата несбъднат, тъй като от ГЕРБ към този момент ясно обявиха, че няма да вземат участие в договаряния по него.

По мотив публикуваната до медиите през днешния ден декларация от партията на Борисов политическият анализатор съзря в това не толкоз пояснение към ПП-ДБ и гласоподавателите, колкото пояснение към западните сътрудници на България, че виновността за нови предварителни избори не е на ГЕРБ, а на досегашните им сътрудници в ръководството от ПП-ДБ.

В умозаключение доцент Любенов уточни, че доста мъчно ще се стигне до избори 2 в 1, тъй като за тази цел би трябвало да се насрочи дата до 9 април.

На процедура главният препъникамък ще бъде съставянето на служебно държавно управление по новата процедура. В момента по нея има два субекта – президентът и претендентът за министър-председател. След това претендентът за министър председател би трябвало да предложи състав на Министерски съвет, който състав би трябвало да бъде утвърден с декрет от президента, обаче няма написан период това по кое време би трябвало да се случи това, обясни политологът.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР