Преговорите приключиха. Пистата за избори стана още по-широка. Вървим към

...
Преговорите приключиха. Пистата за избори стана още по-широка. Вървим към
Коментари Харесай

Боряна Димтрова: Може ли провален вътрешен министър да бори корупцията като шеф на КПКОМПИ?

Преговорите завършиха. Пистата за избори стана още по-широка. Вървим към предварителни избори. Това съобщи в студиото на Българска национална телевизия социологът Боряна Димитрова, която разяснява най-горещите политически събития от последната седмица.

Тя уточни, че е обикновено е да има вътрешни диалози с политическите сили. Това, което старания тези диалози са подозренията, които изгряха с цялостна мощ.

Според Димитрова три неща са станали ясни през тази седмица: Първото – споделиха ни, че няма да има държавното управление, макар смирените и благи, диалогични парктньри. Второто – че има проблем сред управническата стратегия и персоналния състав на кабинета. И третото – че има сериозен проблем с процедурата и избора на началник на КПКОМПИ.

Стана явно че се работи за избори поради острите конфликти откъм гърба. Въпреки забележимото предпочитание за държавно управление, действително обаче имаше проблем, който Стави Трифонов назова двуличие Това мандат се оказа фиктивен мандат. (…)

В същото време казусът сред стратегии и личен състав на кабинета беше мощно прикриван през тази седмица. Видя се, че тежестта на управническата стратегия е 5-7%, което сподели, че персоналните несъгласия са основни в опцията да има кабинет. Всичко като че ли беше заметено под килима. Тази седмица се прикриваха се различия, вместо да се реализира единодушие. Когато влизаме с един и същи обувки в една и съща река, няма по какъв начин да излезеш изсъхнал, разяснява Боряна Димитрова.

Тя акцентира, че в случай че през тази седмица бяхме видели на масата един от проблемите, който е препъни камък, бих си споделила, че има късмет за кабинет. Вместо единодушие обаче имаме едно замаскиране на диалозите, със устрема да се задържи мандата.

Социологът разяснява и казуса към проблема КПКОМПИ, който е един от невралгичните, съгласно нея проблеми. За нея е повече от необичайно вписването персонално на името на Бойко Рашков в програмата, което демонстрира, че на първо място значение има личността, а не процедурата. Второто нещо към Рашков - ние видяхме един меко казано несполучлив вътрешен министър, а в този момент би трябвало да стане началник на КПКОМПИ. Като образец в тази посока Димитрова уточни последната доста е тежката злополука на Черни връх. Тогава стана повече от ясно, че има проблеми на с полицейските чадъри, има проблеми в районните полицейски ръководства. В този смисъл, тя изрази подозрения по какъв начин един човек, който не може да разплете тези случаи на нарушавания на закона ще чакаме, че сполучливо ще бори с корупцията. (…) Духът да бъде натрапен Бойко Рашков демонстрира съществено желание тази комисия да бъде употребена за ползите на ръководещите, което е доста противоречиво. Освен това – противоречива бе и процедурата по желание на началник на КПКОМП - във връзка с съпричастност към Държавна сигурност. Защото тук не става дума не просто за инспекция, а за регламентирането със закон, че хора, обвързани в предишното с комунистическите репресивни служби, не би трябвало да заемат високи позиции в страната.

Ако от самото начало ме убеждават, че корабът плува без проблеми, а от самото начало се хвърлят избавителни пояси – по какъв начин тогава да имам вяра на политиците, попита риторично Боряна Димитрова.

По думите й вредите за партиите се умножават. Логиката бе задържане на мандата, тъй че да се преизгради облика на всяка една от партии, които не са развалили желанието за сформиране на държавно управление. Две неща обаче съществено я тревожат. Първото нещо е, че след този завършек на договарянията, ще стартира нова радикализацията в риториката. А това основава едни непримирими линии, поради които си дава сметка, че идващото ръководство също ще е съдружно, само че надали може да бъде сполучливо. И второто нещо е – какъв вид на ръководство ни чака. Тези два въпроса са фундаментални за страната и за обществото.

Боряна Димитрова напомни, че последното изследване на " Алфа Рисърч " е обрисувало три трендове:
-Изравняването на поддръжката за ГЕРБ и Политическа партия
-Укротяване на Възраждане и вероятно разпределение на гласовете към партията на Стефан Янев
-Срив на доверието към Има Такъв Народ
Това обаче не е картината, която ще следим след два месеца, поради динамичността и изострената политическа реторика.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР