Преговорите между Русия и Индия относно закупуването на зенитноракетна система

...
Преговорите между Русия и Индия относно закупуването на зенитноракетна система
Коментари Харесай

Индия извива ръцете на Русия при преговорите за доставка на С-400 „Триумф”

Преговорите сред Русия и Индия по отношение на закупуването на зенитноракетна система С-400 навлезли в невъзможност, заяви американското списание Defense News. Дели се обрисуваше като трети покупател след Пекин и Анкара. „ Русия желае 5,5 млрд $ за 5 дивизиона С-400, огромна цена за образование, като отхвърля да съобщи технологиите за трите вида управляеми ракети” – съобщил служител от индийското МО за изданието.

Друг служител декларирал за Defense News, че окончателният контракт няма да бъде подписан в близко време, като Индия няма за заплати повече от $4,5 милиарда за системата. Той обърнал внимание, че договорката би трябвало да се преценява с политиката „ направено в Индия” във връзка с аварийните елементи, управляемите ракети и пакета за обслужване до края на употребата.

Индия изяви предпочитание да купи 12 дивизиона С-400 още през октомври 2015 година Още тогава за руснаците излиза наяве, че би трябвало да се борят за индийския пазар с американците.

Още през юни 2015 година Индия е посетена от тогавашния началник на Пентагона Ащън Картър, като е подписано 10-годишно рамково съглашение за военнотехническо съдействие. През последните години Индия поръча в Съединени американски щати вертолети Apache, транспортни вертолети Chinook, противоподводни самолети Р-8 „ Посейдон”, транспортни самолети С-130 „ Херкулес”, военнотранспортни самолети, С-17, разследващи самолети Gulfstream-3. За последните 10 година Индия е купила от Съединени американски щати въоръжения за $15 милиарда

САЩ към този момент гледат на Индия като на сътрудник по въздържане на Китай, като допустима подмяна на Пакистан в битката с афганистанските ислямисти и като сериозен състезател в оказването на напън над Иран. Всичко това разрешава на Дели да води непреклонен търг с Москва, в това число и за С-400.

Според съветски специалисти, в областта на търговия с оръжия все по-често участват детайли на елементарния бизнес. Станало е нормална процедура да се шантажира във финалния стадий на договарянията, с цел да се смъкна цената или да се показват спомагателни условия, да вземем за пример предаване на технологии. По тази скица са минали договарянията с Турция.

В случая с Индия има място и за политически напън над индийците от страна на Вашингтон. От друга страна обаче точно в региона на оръжейната търговия няма сериозен монополизъм, а се води твърда конкурентна битка сред огромните снабдители. На това разчитат и потребителите, пробвайки се да минимизират издръжките и да решат проблемите с разширение на своето произвеждане.

Индия има военнотехническото съдействие още със Съюз на съветските социалистически републики и има богат опит от договарянията с Москва, в това число опит в натиска на съветските сътрудници.

Руските специалисти са уверени, че договорката въпреки всичко ще бъде подписана, тъй като Дели няма действителна опция на С-400. Тя просто няма никакъв избор.

Практиката демонстрира, че с индийците нищо не става бързо и елементарно. Пример за това е планът за свръхзвуковата противокорабна ракета PJ-10 „ БраМос”. Проектът се смята за един от най-успешните, само че е лишил на съветската страна доста нерви и сили.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР