Преговарящите от Иран, САЩ и Европейския съюз подновиха прекъснатите и

...
Преговарящите от Иран, САЩ и Европейския съюз подновиха прекъснатите и
Коментари Харесай

Възобновиха преговорите за иранската ядрена сделка

Преговарящите от Иран, Съединени американски щати и Европейския съюз възобновиха прекъснатите и траяли преди този момент месеци непреки договаряния във Виена по отношение на проваленото нуклеарно съглашение с Техеран на фона на известия, че Ислямската република уголемява обогатяването на уран, предава Associated Press.

Възобновяването на договарянията във Виена, свикано ненадейно в сряда, и зглежда не включва представители на високо равнище от всички страни по съглашението от 2015 г, известно като Съвместен изчерпателен проект за деяние (СВПД) по иранската нуклеарна стратегия.

Преговорите се организират в изискванията на възходящ песимизъм по отношение на вероятностите за договорка за възобновяване на съглашението . Първият посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел предизвести, че " пространството за спомагателни обилни взаимни отстъпки е изчерпано ".

Главният договарящ от иранска страна Али Багери Кани се срещна с медиатора на Европейски Съюз Енрике Мора, оповестиха иранските медии. Както и в други договаряния, Съединени американски щати няма да договарят непосредствено с Иран. Вместо това двете страни ще приказват посредством Мора.

Специалният представител на Съединени американски щати за Иран Роб Мали също присъстваше и написа в " Туитър ", че " нашите упования са оправдани ".

Мора също се срещна в четвъртък с съветския дипломат във Виена Михаил Улянов, който представляваше ползите на Москва в договарянията. Отделно Улянов се срещна и с иранския делегат.

" Както постоянно имахме прям, прагматичен и градивен продан на отзиви по отношение на методите и средствата за превъзмогване на последните нерешени въпроси ", написа Улянов в " Туитър ".

Но влизайки в договарянията, Иран изложи максималистична позиция . Чрез своята държавна осведомителна организация IRNA Техеран отхвърли, че се е отказал от напъните си да накара Америка да извади от листата с терористичните организации Революционна армия като авансово изискване за договорка . Според досегашните информации това беше главната спънка за постигане на съглашение.

IRNA също цитира ръководителя на иранската нуклеарна стратегия, който споделя, че на Международната организация за атомна сила ще бъдат включени още веднъж единствено в случай че Западът се откаже от опитите си да проверява за следи от уран, открити в неразкрити до момента обекти в страната. Тези позиции могат да обрекат договарянията на неуспех.

Иран подписа нуклеарното съглашение през 2015 година със Съединени американски щати, Франция, Германия, Англия, Русия и Китай . Съгласно договорката Иран се съгласи да ограничи обогатяването на уран под наблюдението на инспектори на Организация на обединените нации в подмяна на унищожаване на икономическите наказания.

Бившият американски президент Доналд Тръмп едностранно изтегли Съединени американски щати от съглашението през 2018 година , заявявайки, че ще контракти по-силна договорка, само че това не се случи. Иран стартира да нарушава изискванията на договорката година по-късно.

Според последното обществено изказване на МААЕ Иран има ресурси от към 3800 кг обогатен уран . По-притеснителното за специалистите по неразпространение е, че в този момент Иран обогатява уран до 60% непорочност - равнище, което в никакъв случай не е достигал преди. Това e на дребна техническа крачка от равнищата от 90%, които са нужни за основаване на нуклеарни оръжия.
 МААЕ: Иран ускорява обогатяването на уран във Фордо
МААЕ: Иран ускорява обогатяването на уран във Фордо

Използват се нови, съвременни съоръжения, съгласно отчета

Експерти предизвестяват, че Иран разполага с задоволително количество 60% обогатен уран, с цел да го преработи в количество, задоволително за най-малко една бомба. Въпреки това, Иран към момента ще би трябвало да проектира самата бомба и система за нейното снабдяване до избраната цел, което евентуално изисква месеци.

Иран твърди, че програмата му е за мирни цели, макар че неговите чиновници от ден на ден разискват способността на страната да сътвори нуклеарна бомба, в случай че реши - преди този момент тематика табу там.

Междувременно в четвъртък инспекторите на Организация на обединените нации в МААЕ обявиха, че са ревизирали, че Иран е почнал да зарежда уранов газ в две каскади от центрофуги IR-1, които преди този момент не са били употребявани в подземното оборудване в Натанц. Тези каскади ще обогатяват урана до 5%.

Инспекторите на МААЕ също потвърдиха, че Иран е приключил инсталирането на три усъвършенствани каскади IR-6 в завода, всяка от които включва до 176 центрофуги. МААЕ сподели, че тези каскади към момента не са захранвани с уран. Иран също е съобщил на МААЕ, че възнамерява да конфигурира още шест каскади от центрофуги IR-2M в нов действен блок в Натанц, споделиха инспектори.
 Израелският министър председател със чудноват намек за нуклеарен боеприпас на страната си
Израелският министър председател със чудноват намек за нуклеарен боеприпас на страната си

Тези " други качества " ни държат живи и ще го вършат, до момента в който ние и децата ни сме тук " - акцентира Яир Лапид
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР