Преговарящите от държавите-членки на Европейския съюз и Европейския парламент, постигнаха

...
Преговарящите от държавите-членки на Европейския съюз и Европейския парламент, постигнаха
Коментари Харесай

ЕС с по-строги мерки за намаляване на емисиите на CO2 за камиони и автобуси

Преговарящите от държавите-членки на Европейския съюз и Европейския парламент, реализираха единодушие за по-строги условия за излъчванията от камиони и рейсове, които ще бъдат въведени поетапно сред 2030 и 2040 г, съобщи Агенция Франс Прес.


Предварителното съглашение, което към момента би трябвало да бъде формализирано, преди да стане закон на Европейски Съюз, приканва за понижаване на излъчванията на въглероден диоксид (C02) от въпросните тежкотоварни транспортни средства с 45% сред 2030 и 2034 година

Емисиите на тези замърсители би трябвало да бъдат понижени с 65% до 2039 година и с 90% от 2040 година нататък.

Според текста, рейсовете в градовете би трябвало да понижат излъчванията си с 90% до 2030 година, а до 2035 година да бъдат напълно без излъчвания.

Споразумението е още една стъпка към реализиране на въглероден неутралитет на 27-те страни членки на Европейски Съюз до 2050 година - частично посредством понижаване на зависимостта от изкопаеми горива и все по-голямо потребление на електрически мотори в автомобилния превоз.

Бас Ейкхаут, водещ евродепутат по този въпрос, съобщи, че съглашението ще помогне на Европейски Съюз да реализира задачите си в региона на климата и е " също по този начин значим фактор за по-чист въздух в нашите градове ".

Договореният документ се основава на предложение, показано от Европейската комисия и уголемява фокуса си върху тежкотоварните транспортни средства, като включва и по-малките камиони, градските рейсове, туристическите рейсове и ремаркета.

Новите правила ще плануват изключения за някои транспортни средства, в това число тези, употребявани в минното дело, горското стопанство и селското стопанство, както и във въоръжените сили и противопожарните служби.

Смята се, че тежкотоварните транспортни средства по пътищата на Европейски Съюз предизвикват 1/4 от излъчванията на парникови газове от автомобилния превоз. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР