Прегледите без направление на места струват почти двойно, предаде bTV. Високите

...
Прегледите без направление на места струват почти двойно, предаде bTV.
Високите
Коментари Харесай

Прегледите без направление при специалист скочиха двойно

Прегледите без направление тук-там костват съвсем двойно, съобщи bTV.
Високите цени на прегледите при експерт карат от ден на ден пациенти да ги отсрочат – като да вземем за пример Асенка, която споделя, че в случай че няма направление, даже и да има потребност от доктор, избира да изчака.
„ Бих чакала да отида с направление. Не мога да си разреша да си заплащам в случай, че пенсията ми е 537 лева, а заплащам и квартира. Сама си дайте сметка – не бих плащала, ще си очаквам “, безапелационна е Асенка Рангелова.
Увеличението в цената на прегледите идва на фона на отпуснатата от НЗОК по-висока цена, която заплаща за примитивен обзор при експерт. Тя към този момент е 46 лева за възрастен и 48 лева за дете. За второстепенен обзор отпуснатата сума е надлежно 18 и 19 лева Според лечебните заведения обаче сумата е незадоволителна.
„ Това нарастване е естествена реакция на разноските, които се генерират от лекарите. Все отново става дума за прегледи при едни доста високоспециализирани специалисти, чието образование лишава повече от 10 години, които са вложили толкоз доста в това да станат експерти и те имат някакво очакване за своето заплащане “, изяснява юрист Свилена Димитрова, която е ръководител на Българска болнична асоциация.
„ На първо място нарастването не е приемливо, само че това се дължи на обстоятелството, че ние имаме лимитирани средства в бюджета на НЗОК. Не може нашите медицински експерти да бъдат в пъти по-ниско платени от европейските си сътрудници, а всичко друго да заплащаме на европейски цени – и медикаментите, и апаратурата. Нали всичко ни е европейско, само че на хората им плащаме колкото може, тъй като толкоз има “, регистрира още юрист Свилена Димитрова.
За да балансират разноските си, множеството експерти подвигат цената на прегледите. bTV направи инспекция в четири от най-големите градове у нас и съпостави таксите за консултация при някои от най-предпочитаните лекари в медицинските платформи.
Данните демонстрират, че най-скъпи са прегледите без направление в София. В столицата да вземем за пример визитата при кардиолог без направление коства към 80 лева Ако човек избере експерт в Пловдив или Бургас, междинната цена е към 60 лева, а във Варна – 65 лева
Прегледите при гинеколог са най-скъпи във Варна – пациентите в морската столица биха платили приблизително към 80 лева София е на второ място със 70 лева за обзор. Подобни са цените и в Бургас, а в Пловдив прегледът е приблизително към 60 лева
За ендокринолог в столицата пациент ще заплати 70 лева, същата е цената и във Варна. В Пловдив сумата е към 50 лева, а в Бургас – 65 лева
„ Повече от 40 лева – не. Не бих дала толкоз пари за един обзор. При належащ случай – да. За профилактика не бих дала 200 лева – никога, тъй като пенсията ми е 529 лева, а съм с 37 години стаж “, разяснява тематиката Румяна.
Повечето лекари избират да одобряват пациенти в кабинета си без направление, поради ниското възнаграждение от страна на страна.
„ Особено в избрани специалности – лекарите нямат интерес да организират прегледи за тези пари за профилирана извънболнична помощ. Тези, които да кажем, че са решили да имат процедура с посоки по НЗОК, са малко. Ето за какво при тях така наречен листата на чакащите е по-голяма “, разяснява още юрист Свилена Димитрова.
Повече пари за профилактика: Предвижда се разширение на пакета от проучвания и прегледи
„ Само 38% от хората организират профилактичния си обзор “, сподели Михаил Околийски, зам.-министъра на опазването на здравето
Макар цената за прегледите да е висока, някои пациенти са подготвени да я платят.
„ Такова ми е ситуацията, че няма по какъв начин да отида на други прегледи, трябват ми по-големи експерти. Какво да кажа, заплащам колкото ми желаят, какво мога да направя. Те не желаят такива пари единствено за платените прегледи. 200-400 лева на обзор давам, зависи какво ще се прави по време на прегледа. Такава ни е страна за жалост “, разяснява тематиката Мартин.
Проверка за цените на услугите при лекари с друга подготовка – доценти или професори, в пет разнообразни лечебни заведения демонстрира, че първичния обзор е сред 120 лева и 200 лева
„ В огромна степен от времето си те вървят по конгреси, изнасят научни отчети – всичко това значи, че те би трябвало да вложат време и старания в едно продължаващо създаване на тяхната компетентност “, разяснява юрист Свилена Димитрова.
Драстична е разликата в заплащането при някой интервенции. Здравната каса заплаща 40 лева за процедурата колопоскопия. Ако ни я извършат без направление обаче, тя ще ни коства към 70 лева
Ехографията на млечната жлеза също се оказва скъпа услуга. Здравната каса заплаща за нея 25 лева, до момента в който пациент би платил сред 70 лева и 100 лева
За процедурата фетална морфология страната заплаща 60 лева, а цената ѝ без направление в някои лечебни заведения доближава над 200 лева
Поскъпването на избрани медицински произведения, множеството от които не се заплащат по НЗОК, в допълнение оскъпяват услугата за клиентите.
„ Медицинските произведения, които е належащо да бъдат вложени в някой процедури или интервенции, се покриват от пациентите “, отбелязва още юрист Свилена Димитрова и показва като съществени аргументи за по-скъпите услуги инфлацията и нерелевантното възнаграждение в бранша.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР