Преекспонирането и дискусиите за това как протичат разговорите ще подкопаят

...
Преекспонирането и дискусиите за това как протичат разговорите ще подкопаят
Коментари Харесай

България или влиза със сегашния валутен курс в ERM II, или изобщо няма да влезе

" Преекспонирането и полемиките за това по какъв начин протичат диалозите ще подкопаят нашата позиция и то на доста значим стадий от процеса на присъединение към европейския валутен механизъм и банковия съюз ", предизвестява шефът на Българската национална банка (БНБ) Димитър Радев.

© Надежда Чипева Няма да има смяна на в този момент дейтващия валутен курс нито при влизането на България във валутния механизъм ERM II (т. нар. чакалня на еврозоната), нито при приемане на еврото, като страната ще резервира в този момент настоящия режим на валутен ръб. България е на финалната права на договарянията по присъединение към Банковия съюз и валутно-курсовия механизъм и има действителен късмет това да се случи до края на април тази година. Това стана ясно от изявленията на шефа на Българска народна банка Димитър Радев и на финансовия министър Владислав Горанов по вереме на обичайна " Годишна среща на бизнеса с държавното управление ", проведена от вестник " Капитал ".

Темата има ли заплаха курсът на лв. да бъде изменен породи преди дни, откакто станаха известни импортирани промени в Закона за Българска народна банка, свързани с процедурата по влизане в така наречен чакалня на еврозоната. Те не бяха комуникирани от ръководещите и сътвориха предпоставки за тълкования.

Сега Радев акцентира, че тези законодателни промени са чисто механически, съгласувани са с ЕЦБ и са препоръчани от ръководената от него институция. " По никакъв метод не значи смяна в режима на валутния ръб, смяна на валутния курс, смяна на позицията на държавното управление и страната ", разяснява шефът на Българска народна банка.
" Или влизаме със в този момент съществуващия курс, или въобще няма да влизаме ", увери и Горанов.

Курсът евро-лев остава

Димитър Радев акцентира, че тематиката за смяна на валутния курс лев-евро в никакъв случай не е поставяна под въпрос или предлагана за полемика от началото на договарянията по присъеднияване на България към Банковия съюз и валутно-курсовия механизъм преди три години. " Спекулира се, че има опция да се изиска смяна във валутния курс. Дори да има сходно искане, то няма по какъв начин да се осъществя, тъй като решенията в границите на валутно-урсовия механизъм се вземат с консенсус, който няма по какъв начин да бъде реализиран. България има два гласа - на министъра на финансите и на шефа на централната банка ", добави той.

Радев споделя, че в края на предходната година България е получила информация от страна на юристите на ЕЦБ и на Европейска комисия за несъответствия в националната и европейската законодателната рамка, а това е един от най-важните фактори в процеса на присъединение на лв. към ERM II. Европейската рамка изключва фиксирането на валутните курсове в националното законодателство - нещо, което е известно от години и е наложително изискване за всяка страна членка на еврозоната.

Промяната е от механически, процедурен темперамент, съгласувана е с ЕЦБ, която евентуално до края на седмицата ще разгласява позитивното си мнение по тази смяна, изясни шефът на Българска народна банка. Според Радев това е последната юридическа спънка пред присъединението на лв. към ERM II и страната към банковия съюз. " Това значи, че фактически се намираме на финалната права за присъединението към валутния механизъм ", добави той. " Преекспонирането на тематиката и полемиките за това по какъв начин протичат диалозите ще подкопаят нашата позиция и то на доста значим стадий от процеса на присъединение към европейския валутен механизъм и банковия съюз ", предизвести още Димитър Радев.

ERM II още тази година

" България ще влезе (в ERM II и банковия съюз - бел. ред) с този курс и бордът ще отпадне, когато левът бъде сменен от еврото ", съобщи и финансовият министър Владислав Горанов. Според него методът, по който измененията в Закона за Българска народна банка се вършат - през българския парламент, е единствения законен и вероятен метод, защото Българска народна банка няма право на законодателна самодейност като институция. И че даже и текстът да е бил оповестен за публично разискване (което нормално трае един месец), щеше да провокира същите спекулации.

" Сроковете, които сме си сложили шеговито до края на април, са реалистични ", удостовери още веднъж финансовият министър във връзка с заложената от него преди половин година дата за отговор на упоритостите на България за присъединение към ERM II и Нанковия съюз. " Дневният ред е ориентиран към тази дата - края на април и даже малко преди този момент ", добави той.

Финансовият министър също по този начин предизвести, че опитите на някои страни да въздействат на бизнес цикъла пораждат неподходящи решения. В тази връзка още веднъж посочи, че държавното управление залага на уравновесен бюджет и постоянна данъчна система. " Докато зависи от мен, нито един детайл от данъчната система няма да бъде изменен ", твърди Горанов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР