Пшеницата поевтиня с над 30 на сто за година, но

...
Пшеницата поевтиня с над 30 на сто за година, но
Коментари Харесай

Цените на зърното се понижават рязко за година, но хлябът и месото продължават да поскъпват

Пшеницата поевтиня с над 30 на 100 за година, само че все пак цената на хляба в магазините остава съвсем без смяна, демонстрират данни на Националния статистически институт (НСИ). През първото тримесечие на 2024 година по отношение на същия интервал на предходната година е регистриран спад в цените на пшеницата с 30,4%, и на слънчогледа с 20,6%.

Поевтиняването на слънчогледа докара до намаляване на цените на олиото в магазините, което елементарно се вижда от потребителите. Но при цената на хляба няма основна смяна. През месеците март и април от Национален статистически институт записват леко поевтиняване на хляба. Въпреки това цените на хляба и зърнените храни остават с 1,4% по-високи в сравнение с през месец април предходната година.

Освен намаляване на цените на зърнените култури в границите на година са поевтинели редица артикули от отглеждането на животни. Например от Национален статистически институт регистрират понижение на изкупните цени на млякото от малък рогат добитък - с 5,5%, и на цените на кокошите яйца от производителите - с 9,9%. Това води до намаляване на крайните цени в магазините на някои храни. През април храните от групата на млякото, млечните артикули и яйцата са с 2,7% по-евтини по отношение на същия месец на предходната година, демонстрират данните на Национален статистически институт.

Но хлябът продължава е да по-скъп в сравнение с предходната година по това време, макар поевтиняването на пшеницата. Подобни аномалии на пазара има и при телетата и пилетата. През първото тримесечие на годината по отношение на същия интервал на предходната цените на живите животни нарастват със 3,9% вследствие на повишаването на едрия рогат добитък с 4%, и на бройлерите - с 8,4%. Това стана в случай, че фуражите са поевтинели с 8,1% по отношение на предходната година по това време.

Използваните в селското стопанство артикули и услуги за настоящо ползване през първото тримесечие на 2024 година са по-евтини с 6,8% по отношение на същия интервал на предходната година. По съответно е регистрирано покачване в цените на посевния и посадъчния материал - с 6,1%, на тока и горивата - с 1,6%, на продуктите за растителна отбрана - с 16%, и на ветеринарномедицинските артикули - с 4,9%. Но е регистрирано понижение на цените на минералните торове - с 32,2%, които имат значителен дял на разноските на фермерите, както и на фуражите - с 8,1%.

Като цяло цените на производителите в селското стопанство през първото тримесечие на годината се намаляват с 20,5% по отношение на същия интервал на предходната година вследствие на спад на цените на растителната продукция с 27,3% и на продукцията от отглеждането на животни с 2,1%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР