Предвижданите промени в закона за собствениците на кучета не адресират

...
Предвижданите промени в закона за собствениците на кучета не адресират
Коментари Харесай

Промените в закона заради инциденти с кучета са писани набързо

Предвижданите промени в закона за притежателите на кучета не адресират главния проблем, а точно – метода на отглеждане на кучета, метода на търговия с кучета, метода на придобиване и на развъждане “. Това съобщи пред БНР Явор Гечев от фондация „ Четири лапи “ във връзка импортираните промени в Закона за ветеринарномедицинската активност. Те са по самодейност на депутати от ГЕРБ, откакто край село Владо Тричков в Искърското дефиле нападателни кучета нахапаха до гибел млад мъж. Промените плануват глобата за стопани с нападателни кучета, които ги извеждат без мотив и намордник, да скочи на 1000 лв., с 500 лв. да бъдат глобявани тези, които разхождат кучетата си по детски площадки и тук-там, обозначени със забранителни знаци, а с 300 лв. да се глобяват притежатели на кучета над 5 кг, които ги пускат свободно или ги извеждат без каишка.

Явор Гечев посочи, че това са текстове, писани доста небрежно. "Не е изследвано съществуващото законодателство, не е проучен и казусът. Внесени са едни текстове, които дублират съществуващи към този момент текстове и се основава чувството, че до момента не е имало текстове, които да вменяват отговорност на притежателите на кучета ", разясни той.

По думите му казусът е в използването на съществуващите текстове. "И сега санкциите по Закона за отбрана на животните доближават до 1000 лв.. Парадоксалното е, че тези импортирани оферти обгръщат единствено кучетата, отглеждани в градовете, не и овчарските, не и пастирските кучата, а огромна част от случаите стават с овчарски кучета “, акцентира Гечев. Той добави, че от една страна, общините имат невисок потенциал на използване на такива текстове, не си познават законодателството, въпреки това, нямат хора, от трета страна, нямат и предпочитание.

"В случая с Владо Тричков е имало доста тъжби и към Община Своге, и към Агенцията по сигурност на храните. Не е направено нищо и от двете страни. В този случай на подсъдимата пейка би трябвало да седне и кметът на Своге, и този на Владо Тричков, тъй като години наред са си затваряли очите за този случай, а е имало механизми, по които да глобяват притежателя “, уточни в умозаключение Явор Гечев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР