Предвид големите хвалби лично на премиера Бойко Борисов как държавата

...
Предвид големите хвалби лично на премиера Бойко Борисов как държавата
Коментари Харесай

Доклад на ЕК сочи - образованието в България все още не е ключ към по-добър живот

Предвид огромните хвалби персонално на премиера Бойко Борисов по какъв начин страната връща от ден на ден деца в учебно заведение – за последно в светлината на случая с " детската нервност " в Сливен, Ямбол и Карнобат, годишният отчет на Европейска комисия за положението на образованието в Европейски Съюз изкарва извънредно тревожни констатации за България, сигнализира фондация " Заедно в час ". Фондацията приканва за следващ път образованието да стане топ приоритет и на база отчета заключва, че промените се случват, само че прекомерно постепенно, а образованието към момента не е сигурен ключ към по-добър живот.
Образовани или не?
В данните от PISA за 2015г. се показва, че към 40% от подрастващите в България не имат съществени компетентности в региона на четенето, математиката или науката. Цифровите умения измежду младежите са на ниско ниво: единствено 53% от младежите на възраст 16—19 години правят оценка своето равнище на цифровиумения като главно или над главното в съпоставяне със междинната стойност за Европейски Съюз от 83%. Ромските деца е по-малко евентуално да посещават детска градина и е доста по-вероятно да отпаднат от учебно заведение.
По-страшното – 12,7% от младежите (18 – 24 години) не желаят да се образоват, а националната тактика на България до 2020 година е този % да бъде 11 на 100. В Европейски Съюз процентът е 10,6 на 100. От 2010 година насам не е маркиран значителен прогрес, като делът варира към 12—14%.
При най-малките ситуацията също не е цветущо. От 2014 година насам в България процентът на деца на възраст от 4 години до наложителната учебна възраст, които получават предучилищна подготовка, понижава. Последните налични данни демонстрират ниво на записване от 83,9%, което е доста по-ниско от междинната стойност за Европейски Съюз от 95,4%. Таксите за детските градини към момента лимитират присъединяване на децата в неравностойно състояние и ромите, до момента в който неналичието на задоволително детски градини е сериозен проблем за по-големите градове, показва Европейска комисия.
Учителите понижават, качествените – още повече
В идващите 10 години България би трябвало да подмени 50% от гимназиалните си учители, тъй като сегашните фрагменти излизат в пенсия. Същото се отнася и за учителите в началното обучение. Единствените други страни в Европейски Съюз, изправени пред тъкмо същите проблеми, са Италия и Литва.
" Започва да се обрисува дефицит и се чака той да се задълбочи ", написа в отчета, а с максимален недостиг се показват учителите в детските градини, началните учители, тези по непознати езици, осведомителни технологии, математика и физика.
Сериозният проблем в тази ситуация е, че единствено 6 от 10 приключили педагогика в действителност не престават да работят като учители. Само 17,7% от преподавателите смятат, че специалността им се прави оценка от обществото
Извън чисто количественият проблем, качеството на знанията на учителите също е голям проблем. В България всеки пети преподавател има потребност от повишение на подготовка, до момента в който междинното равнище в Европейски Съюз е 6%. Специално за софтуерните умения ситуацията е по-тревожно – 23% от българските учители имат потребност от спомагателни познания, при 16% приблизително в Европейски Съюз. Но съвсем 60% от преподавателите обаче оповестяват, че присъединяване в образования е лимитирано заради високи разноски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР