Предварително предвидените ръстове в бюджета няма да се реализират, затова

...
Предварително предвидените ръстове в бюджета няма да се реализират, затова
Коментари Харесай

Горанов: Рецесия няма да има, но проблеми – да


Предварително плануваните растежи в бюджета няма да се осъществят, по тази причина сме изработили три сюжета, гледаме да сме готови оптимално с фискални буфери. За фискална рамка предлагам понижаване на приходите с 2,440 милиарда лева и нарастване на разноските с 1,070 милиарда лева Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов, представен от БГНЕС.

Предложили сме нарастване на лимита на държавния дълг, с цел да осигурим финансиране на недостига, като общия размер на упования недостиг в бюджета за 2020 се чака да доближи 3,5 милиарда лв. или към 3% от Брутният вътрешен продукт. Ако към недостига прибавим 700 млн. интервенции по финансирането, тогава се обрисува в допълнение финансиране в размер на 4,2 милиарда лева над предварителните планове, добави Горанов.

За да осигурим спомагателни фискални буфери, в случай че този сюжет се окаже малко закостенял, предлагаме и нарастване на лимита на новия държавен дълг от сегашните 2,2 милиарда лева до 10 милиарда лева – т.е. 7,8 милиарда нов евентуален дълг, посочи Горанов.

Очакванията са, че растежът няма да е подобен, какъвто се чака. В момента не отчитаме криза, само че вложения и ползване са сложени пред тестване, сподели още финансовият министър.

Искаме да подсигуряваме, че страната може да поддържа главните си функционалности. Продължавам да считам, че консервативно обмисляне и положителната фискална политика в последните години дават опция. Но съм задължен да предложа сюжет в случай че нещата отидат в по-негативна посока. Защото в случай че се окажем в обстановка, в която би трябвало в допълнение да се реагира, би трябвало да имаме подготвеност по линия на фискалните буфери и по линия на финансиране на системите. Затова предлагаме през днешния ден на Народно събрание тези промени, изясни Горанов.

Най-негативният сюжет, който преглеждаме е спад на стопанската система с 3%. Възстановяването на заетостта чакаме да стартира в края на 2020 и да продължи и през 2021 година Намалението на макроикономическите индикатори се демонстрира във всеки един от факторите във връзка с потреблението и вложенията. Ограничителните ограничения и неяснотата за бъдещето ще накарат някои хора да лимитират своето ползване. Предложили сме да работим с най-негативния сюжет, с цел да се подготвим за най-тежката обстановка, добави още финансовият министър.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР