Предварително гласуване по пощата е най-доброто решение за гарантиране на

...
Предварително гласуване по пощата е най-доброто решение за гарантиране на
Коментари Харесай

Демократична България иска да се въведе предварително гласуване по пощата

Предварително гласоподаване по пощата е най-хубавото решение за гарантиране на правото на глас на всеки българин и за предотвратяване на всички участници в изборния развой в изискванията на пандемията от ковид. Тази позиция обявиха представителите на “Демократична България” на срещата си с президента Румен Радев, част от консултациите при президента за организацията и провеждането на идните парламентарни избори.

Още през 2018 година “Демократична България” внесе в Народното събрание законопроекти за въвеждане на отдалечено и пощенско гласоподаване, само че те не бяха припознати от нито една парламентарно показана мощ. Наред с това през септември 2020 година обединяването предложи промени в Изборния кодекс, свързани с машинното гласоподаване, в това число за осъществяване на самостоятелен одит на устройствата за вота.

Като част от напъните си за обезпечаване на прозрачността на вота и отбягване на скупчване на покровители и наблюдаващи в изборните пространства “Демократична България” предлага също да се вкара ред за онлайн лъчение в действително време на броенето на бюлетините в секционните изборни комисии. То би било допустимо посредством устройства като таблети или смарт телефони и централизирана платформа за стрийминг. Обединението е готово да даде интеграция с платформата си за почтени и транспарантни избори “Ти броиш”.

“Ние имаме подготвеност и уверихме президента, да изготвим съответни законодателни текстове за това. Имаме подготвеност през нашата платформа “Ти броиш” нашите покровители, които към този момент са 6 хиляди, да вземат участие извънредно интензивно в стрийминга. Важно е всички предавания на броенето на гласовете да се съберат на една платформа. “Ти броиш” има техническата дарба да бъде такова място”, съобщи Христо Иванов пред публицисти след диалога при президента. Платформата “Ти броиш”, посредством която ще се прави редом броене в деня на вота, и все още е отворена към всички искащи цивилен сдружения и политически сили.

Преди дни “Демократична България” внесе в Централната изборна комисия (ЦИК) писмо, с което упорства да бъде обезпечена бистрота на всички параметри по контракта за доставка на машините и още веднъж повдигна въпроса за самостоятелния одит. Формацията изиска да бъде отстранено броенето на “контролните разписки” от машинното гласоподаване и вместо това да се употребяват непосредствено данните от машинния протокол.

Пред президента “Демократична България” предложи също да се планува опция подписите, които политическите сили следва да показват в ЦИК за регистрация за присъединяване в изборите, да се събират и електронно, като изрази подготвеност да построи отворена платформа за задачата с потребление на квалифицирани електронни подписи, в това число облачни такива. Обединението предлага и да бъде прегледана опция за потребление на персоналния идентификационен код (ПИК) на Национална агенция за приходите в подписките.

Сред предложенията на “Демократична България” са и увеличение на безплатното време за акция на участниците в изборите в публичните медии – БНР и Българска национална телевизия, като отговор на провокациите, произлизащи от пандемията. Сред настояванията са и образуване на доста по-силна осведомителна акция за сигурността на вота и метода за гласоподаване с машини, обявяване на здравен протокол за протичане на изборите и въвеждане на нови “тъмни стаички”. Предлага се те да бъдат сменени от паравани, като задачата е да се обезпечи по-добра циркулация на въздуха като мярка против разпространяването на ковид, а в същото време да се резервира тайната на вота.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР