Предумишлени и целенасочени действия са довели до рекордно високите цени

...
Предумишлени и целенасочени действия са довели до рекордно високите цени
Коментари Харесай

Изкуствено ли скочиха цените на тока за бизнеса - комисията по ревизия в НС нищи случая

Предумишлени и целенасочени дейности са довели до рекордно високите цени на тока за бизнеса . Това настояват работодателски организации , чиито сигнали прегледа комисията по проверка в Народното събрание.

Според бизнеса единствено в границите на 10 дни в края на юли и началото на август, бизнесът е надплатил 53 милиона лв. поради цените на електрическа енергия. Тогава ценовите равнища при търговията с ток по системата ден напред се повишиха от 158 до 330 лева за мегаватчас .

" Тогава България, най-бедната страна е Европейския съюз, плащаше най-високият ток . В резултат на това доста компании оповестиха, че стопират работа, че се готвят за митинги, а в случай че обстановката не се промени, до края на годината те ще банкрутират и ще се покачат техните артикули ", разяснява ръководителят на комисията Мая Манолова.
 КЕВР стартира да изследва високите цени на енергийната борса
КЕВР стартира да изследва високите цени на енергийната борса

Седмица откакто работодателите оповестиха, че стопират мощности

Две са главните аргументи за фрапантния ценови скок, считат от бизнеса. Първата е, че сме се включили към общия европейски пазар, само че единствено с Гърция, а не и по едно и също време с Румъния . На второ място работодателите акцентират дейностите на държавната Топлоелектрическа централа " Марица-Изток " 2 , която макар високите цени към даден миг не е пуснала спомагателни мощности, макар че това би асъдействало за стопяване на милионните й задължения.

Пазарните обединявания (в случая с Гърция - бел.ред.) сами по себе си не се отразяват изключително на цените на електрическата енергия , отговори на обвиняванията шефът на Българската самостоятелна енергийна борса Костадин Костадинов. " Тези пазарни обединявания автоматизират и улесняват метода на търговия сред самите пазарни участници, само че не въздействат на обмена сред две пазарни зони, той постоянно е съществувал и ще съществува. С Гърция обменът ни е сред 600 и 700 мегавата на час, този размер бе същия и преди ", аргументира се той.

Очаква се свързването с борсата в Румъния за търговия с количества електрическа енергия ден напред да стане факт от началото на октомври , само че и тогава не следва да се чакат " чудеса " що се касае до цените на тока за бизнеса, борсата не е в позицията да взема решение с кого и по какъв начин да се свързва енергийния пазар, уточни Костадинов. " Обединението не е причина за повишението на цените. Такъв растеж на цените имаше в цяла Европа по справедливи фактори и вие го знаете. "
 Красимир Дачев: С тези цени на тока, политическата рецесия ще е детска игра
Красимир Дачев: С тези цени на тока, политическата рецесия ще е детска игра

Бизнесът изправен пред китайска стена в енергетиката

А за какво държавната Топлоелектрическа централа Марица-Изток 2 не е пуснала спомагателни мощности , с цел да възстановява цените?

Като " лъжа " дефинира изказванията на бизнеса изпълнителният шеф на ТЕЦ-а Живко Динчев . " Именно в този интервал сдружението направи търг за 172 мегаватчаса, от които 40 останаха неизкупени. Същите тези работодатели не са ги закупили ", уточни той.

Освен това, посочи шефа на държавния Топлоелектрическа централа, с цел да бъде пуснат спомагателен блок то би трябвало да мине оперативно време , с цел да бъде изкаран от консервация, както и да се знаят авансово какви ще бъдат цените на тока на борсата, което е невероятно. Освен това 3 от блоковете на централата са били в ремонт и е нямало по какъв начин да бъдат въведени в употреба.

" Минималният период, за който можем да пуснем търг е за седмица . Така да вземем за пример, в случай че желаеме да пуснем подобен за другата седмица, би трябвало да го създадем още занапред ", добави Динчев. " На борсата може да се види, че ние не понижаваме количества в този интервал, а ги усилваме ".
 Прокуратурата се зае с цената на тока
Прокуратурата се зае с цената на тока

Ще се изискват документи и информация от съответните органи

По-рано работодателите и на министерството на енергетиката поради .

Два месеца преди този момент енергетици от Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " предизвестиха, че при ограничаване на.

Шефът на АИКБ Васил Велев разкритикува Андрей Живков и. Което пък управление. От БЕХ изрично отхвърлят да имат правото да контролират по някакъв метод цените и да се намесват на пазара.

Работодателите не за първи път предизвестяват за рисковете за бизнеса на енергийния пазар , най-много поради несъответстващото му ръководство, като през лятото на 2019 година ръководителят на АИКБ Васил Велев обществено упрекна НЕК, че.
 България ще може да търгува ток с цяла Европа от края на октомври
България ще може да търгува ток с цяла Европа от края на октомври

Рекордните цени били поради дефицита на ток в Югоизточна Европа и големия износ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР