Предстоятелят на подворието на Руската православна църква в София архимандрит

...
Предстоятелят на подворието на Руската православна църква в София архимандрит
Коментари Харесай

Архимандрит Васиан се опасява, че руският храм в София ще бъде заграбен от българските власти

Предстоятелят на подворието на Руската православна черква в София архимандрит Васиан (Змеев) изрази опасения, че постройката на църквата след изгонването на чиновниците на подворието може да бъде конфискувана и трансферирана в благосъстоятелност на Българската православна черква. Това мнение той изрази в ефира на телевизионния канал " Россия-24 ", съобщи ТАСС.

Миналата седмица българските управляващи подредиха на архимандрит Васиан (Змеев), секретаря на подворието протойерей Евгений Павелчук и още един чиновник на подворието да изоставен страната в границите на 24 часа под претекст, че престоят им в България „ съставлява опасност за страната сигурност. "

„ Съвсем неотдавна, през вчерашния ден, получих доста тревожна вест: един от архиереите на Българската православна черква съобщи (русенският митрополит Наум, бел. ред.), че съветската черква – историческата, посолска черква в центъра на София, издигната към посолството на Руската империя – е благосъстоятелност на Българската черква. Това е просто машинация: той съзнателно смесва понятията „ благосъстоятелност на постройката на храма “ и „ юридическо лице, което ръководи оперативно парцела, храма “, сподели архимандрит Васиан, отговаряйки на въпроса какво ще се случи по-нататък.

Посолството на Русия в България е формален притежател на храма " Св. Николай Мириклийски " и има съответния нотариален акт, разяснява ТАСС. А водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов разгласява нотариалния акт във Facebook.

Архимандрит Васиан напомня, че в началото храмът „ Свети Николай Мирликийски Чудотворец “ е издигнат със средства на Руската империя и император Николай II и в него постоянно е имало съветска църковна община.

„ Вярно, през 30-те години на предишния век, когато имаше сложен интервал и руското държавно управление искаше да направи музей на религията в този храм, там имаше българска общественост, само че тя не беше притежател на парцела, а просто го стопанисваше оперативно. Хрумна ми следната мисъл: това в действителност ли се случва в България, " украинизация " на обществото и опити за принудително завладяване на църкви? ", добавя архимандрит Васиан.

Отделът за външни църковни връзки на Московската патриаршия по-рано съобщи, че съветският храм " Св. Николай " в София през последните 100 години е знак на духовното единение на братските нации на Русия и България. Нейната история, припомниха от Руската православна черква, е тясно обвързвана с най-важните събития в актуалната история на Българската православна черква, в това число превъзмогването на гръцко-българския ерес (схизма) и възобновяване на Българската патриаршия.

Енориашите от подворието, измежду които имаше доста представители на съветската емиграция, оставиха незабравим принос в българската богословска просвета. В криптата на храма се намира гробът на някогашния му предстоятел Свети Серафим (Соболев), необятно уважаван както в българската, по този начин и в съветската черква, означават от Московската патриаршия.

 

Посолството на Русия в София ще предприеме дейности по отношение на храма " Свети Николай " - Руската черква в София, в съгласуваност с Руската православна черква (РПЦ), съобщи пред ТАСС съветският дипломат Елеонора Митрофанова.

" Всички дейности във връзка с Руската черква в София ще бъдат подхванати в сходство с решението на Руската православна черква. До момента не ни е известно патриарх Кирил да е получил писмо от патриарх Неофит, не знаем решението на Руската православна черква ", сподели посланикът.

Посолството на Русия в България е формален притежател на храма и разполага със съответния нотариален акт, отбелязва ТАСС.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР