Предстоят стъпки по прекратяване на почти тригодишното противопоставяне между Руанда

...
Предстоят стъпки по прекратяване на почти тригодишното противопоставяне между Руанда
Коментари Харесай

Руанда разведрява отношенията си с Уганда

Предстоят стъпки по преустановяване на съвсем тригодишното опълчване сред Руанда и Уганда. Това излиза наяве от изказване на управляващите на Руанда, които възнамеряват да отворят границите сред двете страни, осведоми AP.

Президентът на Уганда Йовери Мусевени е изпратил сина си генерал-лейтанант Мухоози и пратеници, които да водят договаряния с руанския си сътрудник Пол Кагаме. Командващият пехотните сили на Уганда Кайнеругаба също е бил в Уганда предходната седмица. Вътрешни военно-разузнавателни рокади на Руанда са довели до усмиряване на напрежението в страната.

Граничният пункт в Гатуна е затворен за първи път през 2019г, а последващите диалози сред Руанда и Уганда с ходатайство на Ангола и Конго не дават резултат. Това принуждава двустранните договаряния сред Руанда и Уганда.

Очаква се границата да бъде отворена идната седмица и с този акт държавното управление на Руанда показва предпочитание за " нормализиране на връзките сред двете страни ", споделя още AP.

Покачването на цените на питателните артикули, икономическите загуби от неприятните връзки и лишенията за разширение на пазарите за експорт на артикули са главните аргументи за позитивното развиване на спора.

Правителството на Руанда приканва обаче своите жители да не пътуват в Уганда заради липса на сигурност, обвинявайки управляващите в Уганда, че поддържа бунтовници, които се опълчват на Кагаме. Властите в Руанда са отправили и искане към Уганда да експулсират руандийски магнат, който е сериозен към Кагаме. Насрещно обвиняване е отправено към Руанда за агентурна интервенция във вътрешните работи на Уганда.

Напрежението сред двете страни породи опасения от вероятен боен спор.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР