Предстоят програмирани фалити на лечебни заведения от правителството на Кирил

...
Предстоят програмирани фалити на лечебни заведения от правителството на Кирил
Коментари Харесай

ГЕРБ: Предстоят програмирани от правителството фалити на болници

Предстоят програмирани банкрути на лечебни заведения от държавното управление на Кирил Петков. Това съобщи някогашният здравен министър и сегашен народен представител от ГЕРБ Костадин Ангелов на брифинг в Народното събрание.

„ Повече от месец не стопираме да повтаряме, че най-драматично е ситуацията в лечебните заведения в страната, като преди всичко приватизираме общинските лечебни заведения. Увеличаването на цената на тока в общинските лечебни заведения води до неколкократно увеличение на разноските им това и разпределение на близо половината от приходите им за заплащане на ток. Проблемът се неглижира от държавното управление “, акцентира той.

По думите на Ангелов пред тях стоят две благоприятни условия: да спрат да заплащат заплати или да спрат да купуват консумативи и медикаменти за болните, като акцентира, че и двата разновидността са безотговорни изключително в хода на следващата ковид вълна.

Бившият обществен министър Деница Сачева сигнализира, че в границите на околните дни е допустимо затварянето на обществени услуги, старешки домове и центрове за хора с увреждания, в случай че страната не им помогне да платят сметките си за газ и ток.

„ Ще виждаме центрове за деца и хора с увреждания, които ще затваряме. Средното нарастване е над 3 пъти. Това са суми до 10 000 лв.. Невъзможно да е да бъдат заплатени от обществените услуги “, уточни тя.

Бившият учебен министър Красимир Вълчев акцентира, че не е обикновено студентите да заплащат за обшесжитие 50 лв. за наем и още 250 лв. за ток.

„ Средно сред 2,5 и 3 пъти за другите типове институции е нарастването за разноски за електрическа сила. Особено трагична е обстановката там, където отоплението е на електрическа сила “, уточни още той.

Бившият транспортен министър Росен Желязков означи, че рецесията с цените на тока стопира и нощният градски превоз.

„ Заради пандемията пътникопотокът понижа с 50%. Ако вземем поради София, приходите са редуцирани с 50%, от друга – разноските поради нарастването на природния газ е над 50% “, уточни той.

По думите му се планува, че разноските на БДЖ „ Пътнически транспорти “ ще набъбнат с над 70 млн. лева поради скока в цените на тока. Това в бюджета не е планувано. Той акцентира, че в случай че не бъде открит механизъм за обезщетения ориста на превоза в България ще последва тази на уличното осветяване е огромна част от общините.

Николай Нанков уточни, че поради високите сметки ВиК в страната също стопират работа.

Радомир Чолаков напомни, че по време на първата тежка вълна на ковид у нас държавното управление на Бойко Борисов не е затворило храмовете и джамиите, въпреки настояванията това да се случи.

„ Не ги затвори, тъй като това е знак, че даже в най-тежките времена духовността би трябвало да се резервира. В момента съществува действителна заплаха църквите, джамиите и останалите храмове за вероизповедания да бъдат затворени поради това, че не могат да си заплащат сметките за ток “, означи той. Той подсети, че това бе и повода ПГ на ГЕРБ да внесе в енергийната комисия предложение за отплата на сметките за ток на църквите, храмовете и джамиите.

Делян Добрев съобщи, че имат решение на всички тези проблеми.

ГЕРБ ще внесат искане за изключително съвещание на енергийната комисия при започване на идната седмица и ще упорстват плана им на решение да се прегледа като първа точка на пленарното съвещание в сряда. ГЕРБ желаят държавното управление да одобри обезщетения по сходство на ЕРП-тата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР